Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bachtenaar in Bergambacht

Molen

West-Vlisterdijk 64 A
2861BG Bergambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1714


Beschrijving van De Bachtenaar

Molen "Bachtenaar". Wip-poldermolen, 1714 in restauratie 1963. Nabij de molen een schilderachtig schuurtje van gepotdekselde planken met pannen dak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9019
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Bachtenaar
De Bachtenaar
De Bachtenaar
Basisgegevens
Plaats Vlist/Bergambacht
Bouwjaar 1714
Type wipmolen
Kenmerken wipmolen
Vlucht 26,9 meter
Functie poldermolen
Bestemming  Bemalen van de polder Bergambacht, thans op vrijwillige basis; woning
Monumentnummer  9019
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Bachtenaar is een wipmolen met als postadres de West Vlisterdijk 64a in Vlist. De Bachtenaar ligt op het grondgebied van Bergambacht, maar wordt gezien haar ligging en ontsluiting aan de West Vlisterdijk vaak als onderdeel van Vlist gezien.[1]

De molen dateert uit 1714 en verving een eerdere molen daterend uit 1487 op dezelfde plaats. Hij is gebouwd ter bemaling van de polder Bergambacht op de Vlistboezem. Dit gebeurde in een molengang bestaande uit twee ondermolens en een bovenmolen, waarin de Bachtenaar een van de twee ondermolens was. De molen is tot 1946 in bedrijf geweest, met uitzondering van de periode mei 1939 tot 1941. In 1961 kocht de gemeente Bergambacht de molen, die werd verhuurd aan de familie Oskam. In die tijd verkeerde de molen in een matige staat van onderhoud. De bewoners hebben de molen in 1976 gekocht en hebben de Bachtenaar in de daaropvolgende jaren maalvaardig gerestaureerd. In de zomer van 2009 is de molen door de familie Oskam verkocht aan nieuwe eigenaren.Monumenten in de buurt van De Bachtenaar in Bergambacht

Boerderij onder strodak, met aan de voorzijde een gepleisterde, afgeknotte puntgevel met oude kozijnen, luiken en roedenverdeling en in het zoldervens ..

West-Vlisterdijk 64
Vlist
BOERDERIJ (XVII) onder strodak, met aan de voorzijde een gepleisterde, afgeknotte puntgevel met oude kozijnen, luiken en roedenverdeling en ..

Mooie boerderij onder strodak, opgetrokken van IJsselsteen

Oost-Vlisterdijk 26
Vlist
Mooie BOERDERIJ (XVII?) onder strodak, opgetrokken van IJsselsteen. De voorgevel heeft nog de oude kozijnen en een 18e eeuwse roedenverdelin..

Mooie, IJsselstenen hoeve met ontlastingsbogen en op de rechter zijgevel een puntgevel met vlechtingen, driepasmotief, rode ontlastingsboog en ankers. ..

Oost-Vlisterdijk 21
Vlist
Mooie, IJsselstenen HOEVE (XVII) met ontlastingsbogen en op de rechter zijgevel een puntgevel met vlechtingen, driepasmotief, rode ontlastin..

Boerderij uit het derde kwart van de 19e eeuw. Rieten wolfdak, voorgevel met vlechtingen en vensters met 6-ruitsschuiframen uit de bouwtijd

West-Vlisterdijk 41
Vlist
BOERDERIJ uit het derde kwart van de 19e eeuw. Rieten wolfdak, voorgevel met vlechtingen en vensters met 6-ruitsschuiframen uit de bouwtijd.

Hoeve met afgeknotte puntgevel, voorzien van vlechtingen. Muurankers. Voor het linker raam diefijzers

Oost-Vlisterdijk 19
Vlist
HOEVE (XVII) met afgeknotte puntgevel, voorzien van vlechtingen. Muurankers. Voor het linker raam diefijzers.

Kaart & Routeplanner