Tusschenlanen in Bergambacht

Tussenlanen 11
2861CB Bergambacht

Top 100 monument

Tusschenlanen

Bergambacht, herenboerderij "Tusschenlanen": monumentale boerderij, gelegen op een donk en daterend uit 1661. De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en gaat typologisch terug op het middenlangsdeeltype. Het bouwwerk is opgetrokken in gele IJsselsteen en gedekt met strodaken. Het woonhuisgedeelte heeft een middenrisaliet en topgevel met een driepastracering in de ontlastingsboog. De vensters met kruiskozijnen en luiken zijn voorzien van rondbogen in rode baksteen, afgewisseld met zandsteen en een gebeeldhouwd kopje. Sierelementen in de vorm van gesmede ankers vervolmaken het beeld van voorname ingetogenheid die deze heren-boerderij kenmerkt. De boerderij is gebouwd in een periode van welvaart, toen de hennepteelt in de Krimpenerwaard floreerde, hetgeen de combinatie van stadse deftigheid en landelijke ligging in Tusschenlanen verklaart. Het bedrijfsgedeelte ligt achter het woonhuis en is voorzien van een zij-topgevel. Het bijzondere cultuurhistorisch belang van `Tusschenlanen" is gelegen in de ouderdom van het bouwwerk, in de betekenis voor de architectuurhistorie en als gebouwd object in de agrarische geschiedenis van de Krimpenerwaard in het bijzonder.

Beschrijving van Tusschenlanen

"Tusschenlanen". Zeer mooie herenboerderij (XVIIc) met woongedeelte op T-vormige plattegrond, opgetrokken uit IJsselsteen en met strodaken. Aan de voorzijde een puntgevel met driepastracering in de ontlastingsboog; overigens geblokte ontlastingsbogen en houten kruiskozijnen met luiken. Sierankers. Het bedrijfsgedeelte heeft een zijtopgevel. De hoeve is gedateerd 1661. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)