Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren van de Nederlands Hervormde Kerk in Bergambacht

Kerkelijk Gebouw

Kerksingel 2
2861AG Bergambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: kort na 1513


Beschrijving van Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Toren der Ned. herv. kerk. Tegen het kerkgebouw staat een zware westtoren uit het begin van de 16e eeuw. De van forse haakse steunberen voorziene toren telt drie geledingen en een spits. De toren is opgetrokken van baksteen en versierd met nissen en pinakels op de steunberen en met Gobertanger banden en hoekblokken op het torenlichaam. Het ingangsportaal met gedrukte boog is omlijst met Namense steen. De toren werd waarschijnlijk kort na 1513 gebouwd in de trant van de Kempische gotiek. In 1891 brandde de klokkeverdieping af. Deze werd in neogotische vorm herbouwd. Tussen 1960 en 1965 werd de toren gerestaureerd, waarbij onder andere de bekroning uit 1891 vervangen werd door een opzetstuk met pyramidale spits naar oude afbeeldingen. Kerktoren van belang uit een oogpunt van architectuurhistorie. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, circa 1930, van oorsprong voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9009
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toren van de Nederlands Hervormde Kerk in Bergambacht

Nederlands hervormde kerk "Laurentius"

Kerksingel 2
Bergambacht
Ned. hervormde kerk. Op een hoogte gelegen, in oorsprong middeleeuwse eenbeukige kerk met twee als transeptarmen fungerende zijkapellen. Het..

Smederij met gewijzigde pui

Kerksingel 39
Bergambacht
Smederij met gewijzigde pui uit 1670.

Pand met IJsselstenen lijstgevel met ingezwenkte zijkanten

Raadhuisstraat 8
Bergambacht
Pand met IJsselstenen lijstgevel met ingezwenkte zijkanten (XIXb). Rechts een opkamer. Gesneden deur en middenstijlen van de ramen.

Pand met IJsselstenen puntgevel, voorzien van vlechtingen en geprofileerde dekplaten opzij en op de top (onderdeel van buurnummer 16)

Raadhuisstraat 14
Bergambacht
Volgens kadaster en huisnummering zelfstandige eenheid, die echter met het buurnummer 16 deel uitmaakt van wat zich vertoont als een bouwlic..

Pand met IJsselstenen puntgevel, voorzien van vlechtingen en geprofileerde dekplaten opzij en op de top. Kruiskozijnen en luiken (onderdeel van buurnu ..

Raadhuisstraat 16
Bergambacht
Volgens kadaster en huisnummering zelfstandige eenheid, die echter met het buurnummer 14 deel uitmaakt van wat zich vertoont als een bouwlic..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven