Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwlust in Bergambacht

Boerderij

Bovenberg 54
2861BB Bergambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: 1671

(2 recensies)

Beschrijving van Bouwlust

"Bouwlust". Monumentale herenboerderij (1671) met dwars woongedeelte van IJsselsteen en strodak. Aan de voorzijde een afgeknotte puntgevel en twee puntgevels opzij. Oude kozijnen, roedenverdeling XVIII, muurankers. Op het dak schoorstenen met smeedijzeren bekroningen. Zijtopgevels, gedateerd 1671 in Amsterdamse trant met natuurstenen voluten, festoenen en fronton. Inrijhek met bakstenen pijlers. Houten schuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 9001
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Bouwlust
4
Recensie door: ()
De op de foto's staande zonnewijzer lijkt niet meer aanwezig te zijn. Volgens recente foto's staat daar nu een bloembak. Waar is deze unieke zonnewijzer gebleven?
Bouwlust
4
Recensie door: ()
De zonnewijzer moest gerestaureerd worden en was derhalve verwijderd en opgeslagen. In februari 2016 is Bouwlust verkocht. Met de overdracht de nieuwe eigenaren hierover ingelicht.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De monumentale boerderij Bouwlust aan de Bovenberg 54 te Bergambacht

Bouwlust is een monumentale boerderij in de Nederlandse plaats Bergambacht aan de Bovenberg 54.

Geschiedenis

Een van de sierankers

Bouwlust is een herenhoeve, die halverwege de 17e eeuw werd gebouwd van gele baksteen. In 1671 is er aan de oostzijde een keukentravee uitgebouwd met een classicistische topgevel. De brede voorzijde aan de zuidzijde heeft een toegangsdeur met bordes. Links ervan drie ramen die lager gelegen zijn dan de twee ramen aan de rechterzijde. Schuin linksboven de toegangsdeur bevindt zich nog een raam in de topgevel. De 18e-eeuwse roedeverdeling van de ramen is bij een restauratie in de 20e eeuw aangebracht, tevens zijn toen de sierankers aangebracht. Halverwege de 20e eeuw werd Bouwlust ingericht als een particulier museum. In 1964 stopte de toenmalige eigenaar met het museum. Een deel van de toenmalige collectie is ondergebracht in museum het Catharina Gasthuis in Gouda, een ander deel van de collectie is verkocht aan derden. In het begin van de 21e eeuw werd de boerderij gerestaureerd. De voormalige herenhoeve is erkend als rijksmonument. De vroegere chauffeurswoning is ingericht voor bed-and-breakfastgasten.

Het wassende water

In 1984 vormde Bouwlust het decor voor de opnamen van de NCRV-televisieserie Het wassende water, naar de roman van Herman de Man. De serie werd in 1986 uitgezonden. Veel van de buitenopnamen werden bij Bouwlust gemaakt.


Monumenten in de buurt van Bouwlust in Bergambacht

Jacobushof

Bovenberg 52
Bergambacht
"De Jacobushof". Zwaar gerestaureerde boerderij, 1671. Roedenverdeling XVIII. Hoek Bergweg.

Hoeve met dwars woonhuis onder zadeldak tussen bakstenen zijtopgevels, opgetrokken van IJsselsteen. Ramen uit de bouwtijd; dakkapel met vleugelstukken ..

Bovenberg 66
Bergambacht
Hoeve (XIXc) met dwars woonhuis onder zadeldak tussen bakstenen zijtopgevels, opgetrokken van IJsselsteen. Ramen uit de bouwtijd; dakkapel m..

Boerderij met goed bouwlichaam, dat door verscheidene uitbreidingen een onregelmatige vorm verkregen heeft

Bovenberg 70
Bergambacht
Boerderij (XVIII-XIX A?) met goed bouwlichaam, dat door verscheidene uitbreidingen een onregelmatige vorm verkregen heeft. Rechts een opkame..

Hoeve met in het woongedeelte in de zijgevel tweelichtkozijnen met geprofileerde midden- en bovendorpel. Bedrijfsgedeelte

Tussenlanen 24
Bergambacht
Hoeve met in het woongedeelte (XVII) in de zijgevel tweelichtkozijnen met geprofileerde midden- en bovendorpel. Bedrijfsgedeelte XVIII.

Grote boerderij met in de 19e eeuw vernieuwde voorgevel

Tussenlanen 35
Bergambacht
Grote boerderij uit de 17e eeuw met in de 19e eeuw vernieuwde voorgevel. Het woongedeelte heeft rechts een opkamer met puntgevel, waarin dri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven