Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Kinkelenburg in Bemmel

Kasteel Buitenplaats

Kinkelenburglaan 1
6681BJ Bemmel (gemeente Lingewaard)
Gelderland

Bouwjaar: late middeleeuwen (toren)


Beschrijving van De Kinkelenburg

Huis "De Kinkelenburg", na restauratie ingericht tot raadhuis, bestaande uit een laat-middeleeuwse toren met aangrenzende gotische vleugel onder hoog zadeldak, beide ingrijpend gerestaureerd en gereconstrueerd, waartegen een gedeelte in quasi 18e eeuwse vormen, dat bij de restauratie in de plaats kwam van een vroeg 19e eeuwse vleugel. Inwendig een caryatidenschouw, 17e eeuw en een raadzaal met laat 18e eeuwse betimmering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zijaanzicht van De Kinkelenburg
Vooraanzicht van De Kinkelenburg, met links de nieuwbouw.

De Kinkelenburg is een kasteel in Bemmel ten noorden van Nijmegen in de gemeente Lingewaard in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

Vermoedelijk in de 13e eeuw werd op een laag deel van Bemmel een ommuurd eiland aangelegd, omringd door een gracht. Op dit eilandje werd een donjon gebouwd. In 1403 werd het huis voor het eerst vermeld als Johan van Ambe het huis bewoont. Uit diezelfde periode stamt mogelijk de aangebouwde poorttoren. Ergens in de 16e en 17e eeuw werden deze torens door een gebouw met elkaar verbonden.[1] In 1765 werd het huis uitgebreid met een vleugel. Het is onbekend waar de naam Kinkelenburg vandaan komt.

Het kasteel werd in de 19e eeuw door particulieren verbouwd tot villa en verloor daarbij haar middeleeuws karakter. De laatste particuliere eigenaars en bewoners waren vanaf 1917 tot 1948 leden van de familie Homan van der Heide die het kasteel in dat laatste jaar aan de gemeente Bemmel verkochten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis als noodhospitaal gebruikt. Het werd in de jaren '50 gerestaureerd onder Charles Estourgie jr., waarbij het grootste deel van De Kinkelenburg werd afgebroken en naar model van oude tekeningen opnieuw opgebouwd. Het werd vervolgens als raadhuis van de gemeente Bemmel in gebruik genomen en het naastgelegen huis Brugdijk als bijgebouw. Beeldhouwer Ed van Teeseling maakte een fries boven de ingang van de raadszaal en drie bas-reliëfs die in de zaal werden geplaatst. Op de fries een spreuk uit Joost van den Vondels Roskam: 'indien `t gemeen u roept besorgt het als uw eygen'.[2] Jac Maris maakte het oorlogsmonument Waarom ik? dat naast de Kinkelenburg staat.

Tegenwoordig is de Kinkelenburg een trouw- en vergaderlocatie van de gemeente Lingewaard. Het huis is tijdens kantooruren te bezichtigen.


Monumenten in de buurt van De Kinkelenburg in Bemmel

Brugdijk

Kinkelenburglaan 2
Bemmel (Gemeente Lingewaard)
Huis Brugdijk. In oorsprong laat-middeleeuws huis, dat door latere verbouwingen een 19e eeuws aspect verkregen had en bij een recente restau..

Bakstenen tabakssschuur

Kinkelenburglaan 6
Bemmel (Gemeente Lingewaard)
Bakstenen stal, gedateerd in de sluitsteen van de inrijpoort: 1790. Liggende ovale venstertjes te weerszijden van de poort. In de achtergeve..

Hervormde Kerk

Oude Kerkhof 13
Bemmel (Gemeente Lingewaard)
Herv. Kerk. Laat-gotische kerk met driezijdig gesloten koor, waartegen aan de zuidzijde een met netgewelven overdekte kapel. Het oorspronkel..

Toren van de Hervormde Kerk

Oude Kerkhof 13
Bemmel (Gemeente Lingewaard)
Toren. Romaans tufstenen bouwwerk, versierd met lisenen en boogfriezen. Koepelgewelf over de benedenruimte. Toegangspoortje in renaissancevo..

't Huis te Bemmel: Koetshuis

Ponylaan 2
Bemmel (Gemeente Lingewaard)
V.m. koetshuis van het nabijgelegen Huis Bemmel. Grotendeels gepleisterd pand met pannen schilddak en in de vensters zesruitsschuiframen. Oo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven