Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Nieuw Beerta

Kerkelijk Gebouw

Hoofdweg 18
9687PL Nieuw Beerta (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: 1856 1985 (rest.)
Architect: E. van der Voort Voort 1856 E. van der Voort


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv. Kerk op kerkhof. In 1856 gebouwd eenvoudig zaalgebouw met driezijdige sluiting en halsvormige beëindiging van de voorgevel, waarin een middenrisaliet bekroond wordt door een klokkekoepeltje. Orgel met een klavier en aangehangen pedaal, in 1857 gemaakt door W.Hardorff. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Waterstaatskerk van Nieuw-Beerta
Interieur van de kerk met herdenkingsbord voor ds B.J. Ader

De hervormde kerk van Nieuw-Beerta is gebouwd in 1856. Het nieuwe gebouw verving een in de 17e eeuw gebouwde kerk in deze plaats.

De kerk is een zogenaamde waterstaatskerk en behoort daarmee tot de kerken in Nederland, die in de periode tussen 1824 en 1875 zijn gebouwd met steun van de rijksoverheid. De ingenieurs van het ministerie van Waterstaat controleerden de plannen en de bouw en dienden daarvoor ook goedkeuring te verlenen. Vandaar de naam waterstaatskerk.

1rightarrow blue.svg Zie Waterstaatskerk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het kerkorgel is in 1857 gebouwd door Willem Hardorff en in 1951 gerestaureerd door H. Vegter. In 1992 ontstond enige commotie door onoordeelkundige reparaties aan het orgel in opdracht van het toenmalige kerkbestuur, maar die werden door ingrijpen van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg stilgelegd.[1] Het kerkbestuur droeg uiteindelijk het kerkgebouw met de inventaris over aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Bastiaan Jan Ader

Vanaf 1938 was Bastiaan Jan Ader (1909-1944) predikant van de hervormde kerk van Nieuw Beerta. Hij verleende tijdens de Tweede Wereldoorlog hulp aan joden, onderduikers en piloten. Voor zijn verzetsactiviteiten werd hij door de Duitsers gefusilleerd. Zijn vrouw Johanna Adriana Ader-Appels (1906-1994) zette zijn verzetswerk voort. Zij werd na de oorlog evangelist in de omgeving van Nieuw-Beerta. Over de oorlogsperiode schreef zij in 1947 een boek.[2]

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Nieuw Beerta

Ebelsheerd

Hoofdweg 51
Nieuw Beerta (Gemeente Oldambt)
Inleiding OLDAMBTSTER BOERDERIJ gebouwd in 1874 in opdracht van E.K. Ebels in een Eclectische stijl. In 1960 kreeg de boerderij de functie ..

Villa in Overgangsstijl met Art Nouveau-elementen

Hoofdweg 81
Nieuw Beerta (Gemeente Oldambt)
Omschrijving De twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VILLA (gebouwd in 1909 in een Overgangsarchitectuur met Art Nouveau elementen)..

Tuin in landschappelijke stijl

Hoofdweg 81
Nieuw Beerta (Gemeente Oldambt)
Omschrijving TUIN aangelegd omstreeks 1909 in een Landschappelijke stijl op een glooiend, deels omgracht terrein. De tuin heeft een asymmet..

Villaboerderij met voorhuis in regionale Amsterdamse Schoolstijl en aangebouwde bijschuur

Hoofdweg 95
Nieuw Beerta (Gemeente Oldambt)
Inleiding VILLABOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR. Het voorhuis van de boerderij is in 1934 ontworpen door architect (K.?) Westerman uit F..

Dwarshuisboerderij van het Oldambtster type

Hoofdweg 103
Nieuw Beerta (Gemeente Oldambt)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ van het Oldambtster type met aan de linkerzijde twee krimpen en aan de rechterzijde één krimp. Het geheel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)