Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Garisveld in Mill

Boerderij

Tongelaar 24
5451HS Mill (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1820


Beschrijving van Klein Garisveld

Boerderij "Kleine Garisveld, uit 1820 (jaartalankers) daterende boerderij van het middenlangsdeeltype, waarvan het voorhuis aan de rechterzijde is uitgebouwd, zodat het geheel een L-vormige plattegrond heeft, en met de linker zijgevel van het schuurgedeelte een bakhuis en een daarop aansluitende uitbreiding van het schuurgedeelte; voorhuis onder met riet en Hollandse pannen gedekt schilddak; schuurgedeelte met rechts iets opgenomen kapvoet, onder met riet en pannen gedekt wolfdak; aanbouw tegen schuur onder met pannen (bakhuis) en riet (stalgedeelte) gedekt zadeldak. Het voorhuis heeft in de voorgevel een 4-ruits en drie 6-ruits schuifvensters met luiken, deur met gedeeld bovenlicht en twee zolderluiken, in rechter zijgevel twee 6-ruits schuifvensters met luiken; in achtergevel een 6-ruits schuifvenster met luik. De aanbouw tegen de linker schuurgevel heeft in de voorgevel een venster met luiken en een deur; in de zijgevel twee 4-ruits en twee 9-ruits getoogde ijzeren stalramen; in de achtergevel deur en getoogd 6-ruits ijzeren stalraam. Het schuurgedeelte heeft in de vernieuwde rechter zijgevel een staldeur en 7 rechtgesloten mestdeurtjes; in de achtergevel twee staldeuren, drie getoogde 9-ruits ijzeren stalramen en een hooiluik. Op het erf een schuur onder met riet en pannen gedekt zadeldak met schild (links) doorlopend over een afhang en met wolfeind (rechts). Wanden opgetrokken in baksteen en hout; in voorgevel rechtgesloten deeldeuren, staldeur en twee getoogde 4-ruits ijzeren stalramen ; in rechter zijgevel rechtgesloten deeldeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8861
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Garisveld in Mill

Kortgevelboerderij

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding De KORTGEVELBOERDERIJ ligt op de zuidelijke zijde van de kunstmatige verhoging. Deze boerderij bestaat uit een woonhuis met aangr..

Schuur

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de terp ligt de uit de tweede helft van de negentiende eeuw daterende, deels in hout en deels in cem..

Bakhuis

Broekkant 11
Beers NB (Gemeente Cuijk)
Inleiding Aan de westelijke zijde van de terp bevindt zich een eenvoudig BAKHUIS, dat in de huidige vorm dateert uit omstreeks 1925 maar mo..

Tongelaer

Tongelaar 12
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Kasteel Tongelaer. Overblijfsel van het kasteel zijn een omgracht terrein, en een poorttoren waarvan de poort aan een kant dichtgezet. Onder..

De Doelen

Tongelaar 4
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Landgoed de Tongelaar. Boerderij "De Doelen", in oorsprong uit 1722 (jaartalankers) daterende boerderij van het middenlangsdeeltype met dwar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)