Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeenlandshuis van Diemen in Amsterdam

Gebouw

Diemerzeedijk 27
1095KK Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1726


Beschrijving van Gemeenlandshuis van Diemen

Gemeenlandshuis van Diemen. Rechthoekig gebouw (1726 door Cornelis van der Does) onder door vier schoorstenen bekroond schilddak, de gevels voorzien van hoeklisenen en de voorgevel van een middenrisaliet met versierde ingangspartij waarin een chronogram. In de linkerzijgevel een wapensteen afkomstig uit het voorafgaande gemeenlandshuis (1609). Goede roedenverdeling. Inwendig: rijk versierde stucgang door Christiaan Wittenbeeker, twee schouwen en trap door Pieter le Normand. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 878
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemeenlandshuis van Diemen
Gemeenlandshuis van Diemen, foto 2008
Gemeenlandshuis van Diemen, foto 2008
Locatie Diemerzeedijk
Oorspr. functie Waterschapbestuur
Bouw gereed 1727
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 878
Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het Gemeenlandshuis van Diemen aan de Diemerzeedijk in Amsterdam-Oost werd gebouwd in 1727. Het was ruim 250 jaar in het bezit van het Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerzeedijk en zijn rechtsopvolgers. Dit waterschap droeg zorg voor de Zuiderzeedijk tussen Amsterdam en Muiden.

Sinds 2008 is het pand van de Vereniging Hendrick de Keyser.[1] De restauratie in oorspronkelijke staat werd voltooid in mei 2014. Het wordt nu verhuurd als kantoorruimte en voor evenementen.[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Gemeenlandshuis van Diemen in Amsterdam

Grenspaal

Ouddiemerlaan 553
Diemen
Inleiding GRENSPAAL van de stad Amsterdam, waarschijnlijk geplaatst in 1896. Bij wet van 20 maart 1896 werd namelijk o.a. een gedeelte van ..

Voormalig veerhuis

Ouddiemerlaan 553
Diemen
Inleiding Voormalige DIENSTWONING, ontworpen door Rijkswaterstaat tussen 1888 en 1892 en gebouwd in 1893 als een min of meer regulier type ..

Pand, bestaande uit twee evenwijdig aan elkaar gebouwde, gepleisterde vleugels onder met pannen gedekte schilddaken. Portaaluitbouw aan de straatzijde ..

Zeeburgerdijk 633
Amsterdam
Pand uit de 18e eeuw, bestaande uit twee evenwijdig aan elkaar gebouwde, gepleisterde vleugels onder met pannen gedekte schilddaken. Portaal..

Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: hoofdonderdeel

Ouddiemerlaan 146
Diemen
BEGRAAFPLAATSTERREIN, hoofdonderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De begraafplaats werd in opdr..

Nederlands-Israëlitische Begraafplaats: woning

Ouddiemerlaan 146
Diemen
WONING, onderdeel van het complex van de Nederlands-Israëlitische Begraafplaats te Diemen. De woning werd gebouwd door architect E.M. Rood ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)