Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Onderdendam

Kerkelijk Gebouw

Bedumerweg 15
9959PE Onderdendam (gemeente Bedum)
Groningen

Bouwjaar: 1840
Architect: W.K. Dusseldorp Dusseldorp 1840 W.K. Dusseldorp


Beschrijving van Hervormde kerk

N.H. Kerk op omheind kerkhof. Eenvoudig driezijdig gesloten zaalgebouwtje met achtzijdige dakruiter boven de driezijdig uitgebouwde westzijde. De halfrond gesloten vensters staan in door lisenen gevormde rechthoekige velden; omlijste ingang. Eenklaviers orgel in 1841 gemaakt door G.W. Lohman. Mechanisch torenuurwerk, "Concordia", W.J. Koek, Midwolda, later voorzien van electrische aandrijving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

De kerken van Onderdendam zijn twee kerkgebouwen met rijksmonumentale status in het dorp Onderdendam in de gemeente Bedum in de Nederlandse provincie Groningen: de Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk.

Hervormde kerk

Hervormde kerk van Onderdendam
Vooraanzicht
Vooraanzicht
Plaats Onderdendam
Gebouwd in 1840
Restauratie(s) 1972
Monumentnummer  8736
Architectuur
Architect(en) W.K. Dusseldorp
Bouwmateriaal baksteen
Toren dakruiter
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk is een kerkgebouw uit 1840 aan de Bedumerweg. De kerk is een rijksmonument. De architect was de nog jonge Willem Kornelis Dusseldorp (1816-1869). De kerk is een driezijdig gesloten zaalkerk met achtkantige dakruiter. De rondboogvensters worden ingekaderd door lisenen. De ingangsdeur is omlijst. Het mechanische torenuurwerk (nu elektrisch aangedreven) is vervaardigd door W.J. Koek te Midwolda. De kerk bevindt zich op een kerkhof met omheining.

Het gebouw verving de vervallen kerken van Menkeweer, die in 1828 op afbraak verkocht werd en van Onderwierum, die in 1840-41 werd afgebroken. Uit laatstgenoemde kerk kregen het doopvont uit 1651, de avondmaalstafel uit 1806, de grafzerken uit 1642 en 1677 van twee predikantsvrouwen en de sleutel van de deur een plek in de nieuwe kerk. In de dakruiter kwam de luidklok uit 1617 uit het kerkje van Menkeweer te hangen. Bij de restauratie die in 1972 plaatsvond is deze verwijderd.

Het kerkorgel van Gerhard Willem Lohman (1802-1856) van de orgelbouwersfirma N.A. Lohman en Zonen te Groningen heeft één manuaal en acht registers. Het werd in 1997 gerestaureerd door orgelmakerij Steendam.

Sinds de kerkenfusie van 2004 behoort de hervormde gemeente van Onderdendam tot de Protestantse Kerk in Nederland.[1]

Gereformeerde kerk

Gereformeerde kerk van Onderdendam
Vooraanzicht
Vooraanzicht
Plaats Onderdendam
Gebouwd in 1932
Restauratie(s) 1981-1984
Monumentnummer  510656
Architectuur
Architect(en) Albert Wiersema
Bouwmateriaal baksteen
Toren zadeldaktoren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Gereformeerde kerk van architect Albert Wiersema uit 1932, ook aan de Bedumerweg, is gebouwd in de stijl van de Groninger variant van de Amsterdamse School. De kerk verving een te krap geworden gebouw waarin de gereformeerden te Onderdendam sinds 1914 hadden gekerkt.

De bakstenen zaalkerk en de grote aanbouw aan de achterzijde hebben een zadeldak van blauwzwarte dakpannen. Aan beide kanten bevindt zich een tweezijdige uitbouw met plat dak. In de kerkramen is gekleurd glas in lood aangebracht. De hoge kerktoren staat in het midden van de symmetrische kerk en heeft een gebogen "mijtervormig" zadeldak met koperen bedekking. Het ingangsportaal in de voet van de toren heeft een halfronde dubbele deur met bakstenen decoraties in Amsterdamse School-stijl. De entree is in de jaren tachtig verplaatst naar de noordgevel. Er kwamen toen een vergaderruimte en rouwkamer bij.

De kerkzaal wordt overkapt door een betimmerd paraboolgewelf. Het houten kerkmeubilair, waaiervormig opgesteld, is ontworpen in Amsterdamse School-stijl. Het orgel van Valckx & Van Kouteren uit 1936 is niet bij de rijksmonumentale status inbegrepen, maar wel de ook door Wiersema ontworpen pastorie en de omheining van de kerk.

Sinds de kerkenfusie van 2004 gebruikt de Protestantse Kerk in Nederland de voormalige Hervormde kerk als godshuis. De Gereformeerde kerk is niet meer voor reguliere kerkdiensten in gebruik en is in september 2015 overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.[2]


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Onderdendam

Woonhuis met omlijste ingang onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen waarvan twee met borden

Bedumerweg 20
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Woonhuis onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen, waarvan twee met borden. Omlijste ingang.

Vaartzicht (voorm. café)

Uiterdijk 5
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Blokvormig pand met verdieping onder schilddak. Twee omlijste ingangen waarvan een met kroonlijst op gesneden consoles en halfrond bovenlich..

Draaibrug over het Boterdiep

Uiterdijk 5
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Draaibrug over Boterdiep met ruitvormige versiering in de leuningen.

Hunsingo (Molen Haitsma)

Uiterdijk 4
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'Hunsingo', ook wel bekend als 'molen Haitsma', ..

Gebouw op T-vormige plattegrond onder schilddaken met op het dwarshuis hoekschoorstenen met borden

Middelstumerweg 9
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Vermoedelijk rond 1860/70 ontstaan verdiepingloos gebouw op T-vormige plattegrond onder door met Hollandse pannen belegde schilddaken met op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Onderdendam

Foto's (2)