Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Batenburg in Batenburg

Kasteel Buitenplaats

Molendijk Postcode 6634KE
6634ZA Batenburg (gemeente Wijchen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1600 (herbouwd)


Beschrijving van Kasteel Batenburg

SLOT Batenburg. Aan de noordrand van het stadje door een gracht omgeven ringburcht, herbouwd omstreeks 1600 op de grondslagen van een ouder slot, verwoest door brand in 1795 en als ruine bewaard. Van het slot zijn overgebleven: de ringmuur met uitgekraagde spietorens, de resten van drie uitgebouwde ronde torens, onder een waarvan een kelder, alsmede het restant van het poortgebouw, geflankeerd door halfronde torens, alles opgetrokken in baksteen met mergelstenen banden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8725
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Batenburg
Kasteel Batenburg vlak voor de verwoesting van 1794. Onder, kasteel Batenburg tegenwoordig een ruïne (2008).
Kasteel Batenburg vlak voor de verwoesting van 1794. Onder, kasteel Batenburg tegenwoordig een ruïne (2008).
Locatie Batenburg, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen-natuursteen
Eigenaar Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen
Huidige functie ruïne
Gebouwd in voor 1080
Gesloopt in 1794
Monumentnummer  8725
Bijzonderheden oorspronkelijk mottekasteel
Kasteel Batenburg
Kasteel Batenburg

Kasteel Batenburg is een kasteelruïne in het stadje Batenburg in de gemeente Wijchen, in de Nederlandse provincie Gelderland. De ruïne staat op een motte ten noorden van Batenburg. Het kasteel werd in 1794 door de Fransen verwoest.

Geschiedenis

Boven de toegangspoort van het kasteel was volgens overlevering een gevelsteen aanwezig waarop in oudgothische letters te lezen stond dat in het jaar 527, op de fundamenten van de tempel van Mars Victor, het slot Batenburg gebouwd werd.[1] Tegenover deze poort bevond zich, achter een fraaie dubbele deur, een put met heilig bronwater dat genezende kracht tegen koorts zou bezitten. Het geputte water werd per emmer door de poortwachters verkocht.[2].

De hoge ouderdom van het kasteel komt ook overeen met het verschijnen van de eerste leden van het geslacht van Batenburg, want rond 1080 maken schriftelijke bronnen voor het eerst melding van de Heren van Batenburg. Ondanks hun macht -- die grotendeels te danken was aan de ligging van hun landgoederen en het slot, op de grens van Brabant en Gelre -- stierf het geslacht van Batenburg in de dertiende eeuw uit.

Door het huwelijk van Johanna Batenburg en Willem I van Bronckhorst-Batenburg kwamen het slot en de heerlijkheid in handen van het geslacht Bronkhorst, dat in een langdurig conflict met de Heeckerens verwikkeld was.[3] Vooral in deze periode heeft het kasteel veel te lijden gehad van (lokale) oorlogshandelingen. Batenburg werd verschillende malen belegerd en liep daarbij soms zware verwoestingen op zoals tijdens het Beleg van Grave (1586). In 1641 ging het domein over naar de Graaf van Hoorne en eind 17e eeuw kwam het in het bezit van de graven van Bentheim en Steinfurt.[4] Kasteel Batenburg behoorde tot de oudste en (lokaal) belangrijkste kastelen van Gelderland.

Literatuur

  • J.C. Bierens de Haan en J.R. Jas, Geldersche Kasteelen, tot defensie en eene plaisante wooninge. Arnhem/Zwolle, 2000.
  • F.M. Eliëns en J. Harenberg, Middeleeuwse kastelen van Gelderland. Delft, 1984.
  • Dorian Krans en Hans Mils, Kastelengids van Nederland, Middeleeuwen. Haarlem, 1979.

Externe links


Monumenten in de buurt van Kasteel Batenburg in Batenburg

Gepleisterde boerderij, onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Kruisstraat 15
Batenburg (Gemeente Wijchen)
Gepleisterde BOERDERIJ, 17e of 18e eeuw, onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel eenvoudige ankers en vensters met luiken ..

Boerderij op de hoek van de stadswal onder rieten schilddak

Hoppenhofstraat 1
Batenburg (Gemeente Wijchen)
BOERDERIJ op de hoek van de Stadswal onder rieten schilddak, waarschijnlijk eerste helft 19e eeuw. Inrijdeuren van de stal in de zijgevel a..

Pand op de hoek van de kruisstraat

Kerkstraat 11
Batenburg (Gemeente Wijchen)
PAND op de hoek van de Kruisstraat. Gepleisterde boerderij, 16e of 17e eeuw, met woongedeelte evenwijdig aan de Kerkstraat en loodrecht daa..

Gepleisterde boerderij, onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Kerkstraat 5
Batenburg (Gemeente Wijchen)
Gepleisterde BOERDERIJ, 17e of 18e eeuw, onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel vensters met luiken en schuiframen met go..

Gepleisterde boerderij onder hoog, met pannen en riet gedekt wolfsdak

Stadswal 4
Batenburg (Gemeente Wijchen)
Gepleisterde BOERDERIJ onder hoog, met pannen en riet gedekt wolfdak, 17e of 18e eeuw. In de voorgevel vensters met luiken en zes en negenr..

Kaart & Routeplanner