NH Kerktoren in Barneveld

Torenplein 1
3772CX Barneveld

Bouwjaar: waarschijnlijk 14e eeuw (bouw) 15e eeuw (5e geleding)

(1 recensie)

Beschrijving van NH Kerktoren

De rijzige toren dagtekent waarschijnlijk uit de 14e eeuw en vertoont tegen de onderste drie geledingen een romaniserende versiering met lisenen en boogfriezen in baksteen. De vijfde geleding, opgetrokken in de 15e eeuw, heeft een uitgekraagd spitsbogenfries, waarboven een borstwering met spitsboognissen. De 15e-eeuwse naaldspits met open lantaarnbekroning uit 1910 werd tijdens de torenrestauratie omstreeks 1962 ten dele met het oude materiaal vernieuwd. Klokkenstoel met gelui van zes klokken, waarvan één van C. Noorden en J. A. de Grave, 1711, diam. 142,7 cm. en vijf moderne klokken. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk op houten stoel, 17de eeuw, handopwinding, afkomstig uit Friesland. De slagklok is van Taylor uit 1927. Het uurwerk is eigendom van de Stichting "De Barneveldse Beiaard" en is niet in gebruik voor openbare tijdsaanduiding. Klokkenspel bestaande uit 17 klokken van Gillett & Johnston en 32 moderne klokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

NH Kerktoren