Meer dan 63.000 rijksmonumenten


NH Kerk in Barneveld

Kerkelijk Gebouw

Torenplein 1
3772CX Barneveld
Gelderland

Bouwjaar: 12e of 13e eeuw 15e eeuw (ontstaan)


Beschrijving van NH Kerk

NED.HERV.KERK. Driebeukige, bakstenen hallenkerk, ontstaan in de 15e eeuw door verbouwing van een oudere kruiskerk. Het middenkoor heeft een driezijdige, de zijkoren hebben rechte sluitingen met puntgevels. De kerk is overkluisd door kruisribgewelven en bezit eenvoudige, rechthoekige pijlers zonder basementen. Tijdens de restauratie van 1927 tot 1930 verrezen aan de noord- en zuidzijde van de kerk dwarsschipsarmen in gotische trant en bouwde men aan weerszijden van het koor aanbouwsels. Inventaris: preekstoel met doophek, 1654; banken (XVII); grafmonument voor Lucas Willem Baron van Essen van de Schaffelaar, overleden 1791, door Anthony Ziezenis; grafmonument voor Jacobus Mensinga, overleden 1796; grafmonument voor Ds Willem van Vloten, overleden 1808, door de Amsterdamse beeldhouwer Guillot; verscheidene zerken (XV-XVIII), waaronder een fraaie 17e eeuwse zerk in de koorsluiting. Orgelkas met Lodewijk XV-snijwerk. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1765 gemaakt door A. Paradijs. De twee pedaaltorens werden bij de restauratie van 1955 toegevoegd. In 1983 werd het orgel opnieuw gerestaureerd en de originele dispositie hersteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8613
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Kerk
De Oude kerk van Barneveld met links het beeld van Jan van Schaffelaar
De Oude kerk van Barneveld met links het beeld van Jan van Schaffelaar
Plaats Barneveld
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 35′ OL
Gebouwd in 12e of 13e eeuw
Restauratie(s) 1930, 1978
Monumentnummer  8613
Architectuur
Architect(en) Renovatie onder leiding van T. van Hoogevest
Bouwmethode hallenkerk
Bouwmateriaal baksteen
Interieur
Zitplaatsen 1.100
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Kerk (voorheen Grote- of Odolphuskerk) in het Gelderse dorp Barneveld is een gotische hallenkerk. Het gebouw is eigendom van de hervormde gemeente van Barneveld (PKN) en wordt gebruikt voor kerkdiensten, concerten en kooruitvoeringen. Dit Rijksmonument telt 1.100 zitplaatsen.

Geschiedenis

Het bisdom Utrecht maakt in de 12e of 13e eeuw voor het eerst melding van een kerk in Barneveld. Oorspronkelijk was het een kruiskerk, maar door meerdere uitbreidingen (laatste in 1930) is de huidige vorm ontstaan. In 1421 werd de kerk ernstig beschadigd door brand tijdens de strijd tussen de Utrechtsen en de Geldersen. In 1482, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten sprong volgens de overlevering de in het nauw gedreven Kabeljauw Jan van Schaffelaar van de toren van de kerk. Op het kerkplein is een standbeeld van hem te zien. De vierkante toren is in 1828 compleet herbouwd. Net onder de spits bevindt zich sinds 1963 het carillon. Dit was eerder lager in de toren gesitueerd. Lucas Willem Baron van Essen tot Helbergen, heer van Landgoed Schaffelaar en zijn echtgenote de dichteres Margriet Barones de Cocq Van Haeften zijn in de kerk begraven in respectievelijk 1791 en 1793.

Carillon

De toren van de kerk bevat een carillon bestaande uit 49 klokken: 17 klokken van de Engelse firma Gillett en Johnston zijn in 1927 geïnstalleerd door Klokkengieterij Eijsbouts. 1 klok is van Petit & Fritsen (1998). 2 klokken zijn van Van Bergen (1977). 29 klokken zijn van Eijsbouts. In een van de grootste klokken is een herinneringstekst gegoten ter ere van het 40-jarig ambtsjubileum van voormalig burgemeester Van Nagell van Barneveld[1]. De beiaardier van het carillon is Boudewijn Zwart.

Orgel

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Oude Kerk in Barneveld voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Reeds halverwege de 16e eeuw was er sprake van een Renesse-orgel in de kerk. Het huidige zogenaamde Paradijsorgel dateert van 1765. het is in 1955 gerenoveerd door Ernst Leeflang uit Apeldoorn. In 1983 werd het instrument gerestaureerd.

Externe link


Monumenten in de buurt van NH Kerk in Barneveld

NH Kerktoren

Torenplein 1
Barneveld
De rijzige toren dagtekent waarschijnlijk uit de 14e eeuw en vertoont tegen de onderste drie geledingen een romaniserende versiering met lis..

Museum Nairac ("Brouwershuis")

Langstraat 13
Barneveld
Het "Brouwershuis". Pand (XVIIa) onder zadeldak met aan voor- en achterzijde puntgevels met vlechtingen en rollagen. De voorgevel heeft muiz..

Deftig huis met omlopende kroonlijst en dakkapel met zijstukken

Langstraat 33
Barneveld
Deftig HUIS van laat 18e eeuws voorkomen, doch blijkens klesoortjes in de linkerhoek van 17e eeuwse oorsprong. Het pand heeft een verdieping..

De Schaffelaar: boerderij

Stationsweg 2
Barneveld
BOERDERIJ. Terzijde van de toegangslaan staat een boerderij uit 1869; zie gedenksteen in de noordwestgevel met inscriptie 'J.M.C. v. Zuylen ..

De Schaffelaar: koetshuis

Stationsweg 4
Barneveld
KOETSHUIS. Terzijde van de toegangslaan staat het koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Restauratie 1978. Tegen het gebouw is een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (33)

Alle 33 foto's weergeven