Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Nairac ("Brouwershuis") in Barneveld

Woonhuis

Langstraat 13
3771BA Barneveld
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 17e eeuw


Beschrijving van Museum Nairac ("Brouwershuis")

Het "Brouwershuis". Pand (XVIIa) onder zadeldak met aan voor- en achterzijde puntgevels met vlechtingen en rollagen. De voorgevel heeft muizetandfriezen, geblokte ontlastingsbogen, een hijsluik met hijsbalk en een deuromlijsting met pilasters, hoofdgestel en eenvoudig bovenlicht uit XIX A. De vensters hebben zesruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8611
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Nairac

Museum Nairac is een museum in Barneveld dat is opgericht in 1875 door de toenmalige burgemeester, mr. C.A. Nairac.

Er zijn archeologische en andere historische voorwerpen te bekijken, verzameld door Nairac en zijn bode Bouwheer uit hun streek De Veluwe. Zo ontstond een grote verzameling archeologische voorwerpen uit de vroege middeleeuwen. Sinds 1975 is het museum gevestigd in het centrum van het dorp tegenover de kerk in een 17e-eeuws pand genaamd De Brouwerij.

Sinds 1 mei 2013 is het museum na een sluiting van een jaar weer open. De monumentale boerderij/brouwerij is opnieuw ingericht met een vaste presentatie van 11 themakamers. Het museum is uitgebreid met twee expositiezalen die gehuisvest zijn in een moderne aanbouw achter het bestaande gebouw. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks ten minste drie wisselexposities te zien op het gebied van kunst en design.Monumenten in de buurt van Museum Nairac ("Brouwershuis") in Barneveld

NH Kerk

Torenplein 1
Barneveld
NED.HERV.KERK. Driebeukige, bakstenen hallenkerk, ontstaan in de 15e eeuw door verbouwing van een oudere kruiskerk. Het middenkoor heeft een..

NH Kerktoren

Torenplein 1
Barneveld
De rijzige toren dagtekent waarschijnlijk uit de 14e eeuw en vertoont tegen de onderste drie geledingen een romaniserende versiering met lis..

Deftig huis met omlopende kroonlijst en dakkapel met zijstukken

Langstraat 33
Barneveld
Deftig HUIS van laat 18e eeuws voorkomen, doch blijkens klesoortjes in de linkerhoek van 17e eeuwse oorsprong. Het pand heeft een verdieping..

De Schaffelaar: boerderij

Stationsweg 2
Barneveld
BOERDERIJ. Terzijde van de toegangslaan staat een boerderij uit 1869; zie gedenksteen in de noordwestgevel met inscriptie 'J.M.C. v. Zuylen ..

De Schaffelaar: koetshuis

Stationsweg 4
Barneveld
KOETSHUIS. Terzijde van de toegangslaan staat het koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Restauratie 1978. Tegen het gebouw is een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)