Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Laurentia in Milheeze

Molen

Hoberg 2 A
5763BS Milheeze (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Laurentia

Molen. Bij de kruising van Roessel en de Bakelseweg en Leemskuilen een achtkante bovenkruier. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8595
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Laurentia
De molen Laurentia in 2008
De molen Laurentia in 2008
Basisgegevens
Plaats Milheeze, Noord-Brabant
Bouwjaar 1893
Type beltmolen
Vlucht 27,30 m
Stellinghoogte 3,90 m
Functie korenmolen
Bestemming  malen van graan
Restauraties  1965
Huidig gebruik  buiten bedrijf
Monumentnummer  8595
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Laurentia is de naam van een achtkante beltmolen aan de Hoberg te Milheeze. Naast de molen staat een tuinmolen.

De molen heeft een witgeschilderde achtkante stenen onderbouw en een houten bovenbouw die met riet gedekt is.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft deze molen ooit dienstgedaan als poldermolen te Bleskensgraaf. In 1890 is ze in Milheeze opgericht. Ze heette toen Ludolizawi, wat een samentrekking was van de namen van de vroegere eigenaren. Ter gelegenheid van een restauratie in 1965 kreeg ze de huidige naam.

Verfraaid werd ook het achtkant. Was dat oorspronkelijk met dakleer bedekt, nu kwam er riet voor in de plaats wat mooier oogde maar er in Brabant waarschijnlijk nooit op heeft gezeten.

Op de 4,44 m lange, gietijzeren bovenas met nummer 77 uit 1856 van de firma F.J. Penn en Bauduin te Dordrecht staan onder andere de namen van de poldermeesters gegoten die in Bleskensgraaf de eigenaar van de molen waren. Zo staan aan de penzijde tussen de ruggen van de as de namen H. VAN DER LAAN met daaronder FABRIJK, V. VERSPUIJ met daaronder WAARDSMAN, A. LOCK met daaronder HEEMRAAD en P. TUKKER met daaronder WAARDSMAN. Op de ruggen van de bovenas staan de namen A. KOREVAAR HEEMRAAD, W. VAN HARTEN HEEMRAAD, C. BAAN HEEMRAAD EN J. VAN AKEN POLDERSCHOUT.

Het gevlucht is Oud-Hollands opgehekt. De gelaste ijzeren roeden uit 1992 zijn van de firma Derckx. De buitenroe is 27,30 m lang en heeft het roenummer 706, de binnenroe is 26,80 m lang met nummer 724.

De molen wordt gevangen (geremd) met een Vlaamse vang met behulp van een wipstok. Het kruiwerk voor het op de wind zetten van het gevlucht is een Engels kruiwerk dat wordt bediend met een kruiwiel. De lange spruit is gemaakt van een ijzeren roe. Ook elders komen als bintbalken ijzeren roeden voor.

Het opluien (ophijsen) is een sleepluiwerk aanwezig. In de molen zit voor het transporteren van het graan een jakobsladder.

De molen heeft één maalkoppel met kunststenen. Rond 1975 werd er niet meer gemalen, maar had de molen nog een mechanische mengerij en mengapparatuur en werd de molen verder gebruikt als opslagruimte.

De molen is maalvaardig maar wordt momenteel niet meer gebruikt.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 5,6.
  • Het bovenwiel heeft 59 kammen en het bovenrondsel heeft 30 staven. De koningsspil draait hierdoor 1,97 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de staven, is 13,5 cm.
  • Het spoorwiel heeft 86 kammen en het steenrondsel 30 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 2,87 keer sneller dan de koningsspil en 5,6 keer sneller dan de bovenas. De steek is 10 cm.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Laurentia in Milheeze

Mariakapel

Iets buiten Milheeze.
Milheeze (Gemeente Gemert Bakel)
inleiding De MARIAKAPEL is in 1938 gebouwd ter ere van het priesterjubileum van J. Simonis. De kapel, gebouwd in de stijl van de Delftse Sc..

St. Willibrorduskerk en Toren, gebouwd op de fundamenten van de St. Anthoniuskapel uit de 15e eeuw

Kerkeind 37
Milheeze (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk en Toren. St. Willibrorduskerk. In 1844/45 gebouwd op de fundamenten van de St. Anthoniuskapel die in het begin van de XVe eeuw do..

Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school

Dorpsstraat 25
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Het eenlaagse rechthoekige ..

Sint-Willibrorduskerk

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibro..

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Kaart & Routeplanner