Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Tinallinge

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 6
9954TT Tinallinge (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: 13e eeuw 1903 (verb.) 1300 13e eeuw 1903 (verb.)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk. Door vernieuwing van de achtergevel nog slechts deels middeleeuws gebouw. In de kerk houten koorhek 1549-1557; bank met gesneden bekroningen en gesneden wangstukken aan andere banken 17e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; een 17e eeuwse en een aantal jongere zerken. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1545, met wijzerplaat in de kerk, thans achter het orgel. Eénklaviers orgel met aangehangen pedaal, gemaakt rond 1910, door J. Doornbos uit Groningen onder gebruikmaking van ouder pijpwerk. Het instrument is in 1917 geplaatst in de kerk van Tinallinge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8589
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Onze Lieve Vrouwekerk
Kerk van Tinallinge.jpg
Plaats Tinallinge
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1999-2004
Gewijd aan Onze Lieve Vrouwe
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8589
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode romanogotiek
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal:  Christendom

De kerk van Tinallinge is een romanogotisch bouwwerk uit de dertiende eeuw op de wierde in het midden van het kleine Groninger dorp Tinallinge. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Maria (Onze Lieve Vrouwe).

Beschrijving

Dakruiter
Orgel

De Onze Lieve Vrouwenkerk is een van oorsprong tweebeukig zaalkerkje met een rechtgesloten koor. Met name de zuidmuur heeft duidelijk romanogotische kenmerken. De achtergevel werd later vernieuwd. Het metselwerk was bij een eerdere restauratie onder een pleisterlaag verdwenen, maar is na de laatste restauratie weer teruggebracht. Oorspronkelijk heeft de kerk een losstaande klokkentoren gehad. Deze is in 1727 afgebroken, waarbij op de kerk een dakruiter werd aangebracht.

In de kerk bevinden zich middeleeuwse muurschilderingen, een middeleeuwse smeedijzeren wijzerplaat met een uurwerk uit 1545, een houten koorhek uit de periode 1549-1557, een rijk versierde preekstoel uit 1660 met achterschot en het wapen van de familie Van Starkenborgh op het klankbord, een originele tekst over de roggeprijs van 1557, en een aantal grafzerken op de vloer. De oorspronkelijke gewelven zijn verdwenen, de kerk heeft nu een balkenplafond.

Het eenklaviers kerkorgel met aangehangen pedaal uit ongeveer 1910 (pas geplaatst in 1917) is van de hand van de orgelbouwer Jan Doornbos. Het pijpwerk is ouder en mogelijk afkomstig van het vorige orgel, dat van 1549 tot 1893 in de kerk gestaan heeft. Het instrument is in 2013-2014 volledig gerestaureerd.

Op het kerkhof rondom de kerk ligt nog een aantal grafzerken, waarvan de oudste uit de 17e eeuw dateert.

De laatste restauratie van het kerkje vond plaats in 2003. In 2010 droeg de hervormde gemeente van Baflo, Rasquert en Tinallinge vanwege de hoge kosten de kerk, samen met begraafplaats en verenigingsgebouw, over aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in GroningenMonumenten in de buurt van Hervormde kerk in Tinallinge

Woning onder schilddak met hoekschoorstenen

Tjarda van Starkenborghweg 12
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Woning onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; zesruitsvensters.

Transformatorgebouw in Interbellumstijl ("Tinallinge 1502")

Tjarda van Starkenborghweg 12
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW opgetrokken in Interbellum-architectuur, gelegen aan het pad dat onder meer naar de Nederlands Hervormde kerk..

Schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving Eén bouwlaag hoog SCHOOLGEBOUW op rechthoekige plattegrond, geheel opgemetseld van rode baksteen en gedekt door wolfeind-schi..

Hek bij schoolgebouw

Tjarda van Starkenborghweg 9
Tinallinge (Gemeente Winsum)
Omschrijving HEK bestaande uit gietijzeren balusters bekroond door een denneappelachtig ornament met daartussen een opgewerkt hekwerk met r..

Dorpswierde

Tinallinge
Tinallinge (Gemeente Winsum)
"Dorpswierde"

Kaart & Routeplanner