Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Den Andel

Kerkelijk Gebouw

De Streekweg 91
9956PR Den Andel (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: waarsch. midden 13e eeuw waarsch 14e eeuw (toren) 1250 waarsch. midden 13e eeuw waarsch 14e eeuw (toren)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig rechtgesloten kerkgebouw met koepelgewelven overkluisd; vrijstaande toren. In de kerk preekstoel met achterschot, trap en klankbord uit 1792. Collectezakbord. Banken met paneelwerk . Koperen kroon met dubbele adelaar. Tal van zerken van 1621 en later. In de toren klok uit 1653. Orgel met een klavier en aangehangen pedaal, in 1902 gemaakt door de Gebr. Van Oeckelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8582
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Den Andel
Kerk van Den Andel
Kerk van Den Andel
Plaats Den Andel
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentnummer  8582
Den Andel kerk.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Den Andel is een oorspronkelijk romano-gotische kerk in het Groningse Den Andel.

Beschrijving

De kerk dateert uit de dertiende eeuw. Het is een eenbeukige zaalkerk in romano-gotische stijl met een rechtgesloten koor. De spitsboogvensters hebben in een latere periode de rondboogvensters vervangen. In de westgevel zit een classicistisch poortje uit 1710 met een omlijst boogveld. De kerk heeft een losstaande toren uit de veertiende eeuw met afgeknot tentdak en dakruiter. De klokken in de toren dateren uit 1653 en 1947. Bij een restauratie van de kerk in de jaren negentig van de twintigste eeuw werden oude middeleeuwse gewelfschilderingen ontdekt. Het betreft onder andere een riddergevecht en een gevecht tussen een panter en een draak. Aan de noordoostzijde in het koor bevindt zich een zogenaamde sacramentsnis voor het bewaren van de de geconsacreerde hostie. Het eenklaviersorgel werd in 1879 door de gebroeders Van Oeckelen gebouwd.[1] In 1989 werd vanwege verval van de kerk een sloopvergunning aangevraagd welke werd geweigerd. In 2008 werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Den Andel

Hek bij hervormde kerk en pastorie

De Streekweg 91
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving HEK behorende bij de Nederlands Hervormde kerk en pastorie van Den Andel, daterend uit omstreeks 1886. Balusters zijn van giet..

Hervormde pastorie

De Streekweg 89
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving PASTORIE met aangebouwde schuur gebouwd in 1886 in eclectische stijl. Omstreeks 1900 werd in schuurgedeelte een consistorie ge..

Hek bij begraafplaats hervormde kerk

De Streekweg 22
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving BEGRAAFPLAATSHEK behorende bij begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk van Den Andel; vermoedelijk daterend uit 1907, t..

Klazienaheem

De Streekweg 16
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving De RENTENIERSWONING is opgetrokken in bruine baksteen op een gepleisterd trasraam. De gevels zijn versierd met banden van gegl..

Klazienaheem, hekpijlers

De Streekweg 16
Den Andel (Gemeente Winsum)
Omschrijving Twee gepleisterde HEKPIJLERS uit dezelfde bouwperiode als de woning, op vierkante plint, rijk gedecoreerd met gepleisterde mot..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk en toren in Den Andel

Foto's (2)