Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren (Sint-Laurentiuskerk) in Baflo

Kerkelijk Gebouw

Kostersgang 6-8
9953ZA Baflo (gemeente Winsum)
Groningen

Bouwjaar: waarsch. 12e eeuw (schip) waarsch. 13e eeuw (koor, toren) ca. 1500 (verh. toren) 1656, begin 18e eeuw en 1808 (verb.) 1200 waarsch. 12e eeuw (schip) waarsch. 13e eeuw (koor, toren) ca. 1500 (verh. toren) 1656, begin 18e eeuw en 1808 (verb.)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren (Sint-Laurentiuskerk)

Herv.Kerk en vrijstaande toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw. deels nog uit tufsteen bestaande, deels uit baksteen en nog wel deels uit de 12e eeuw daterend; hoofdkerk van de omgeving. In de kerk twee herenbanken uit 1878; offerblok; acht metalen schildjes van doodkisten van de familie Jarges. Orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal, in 1877 gemaakt door R. Meijer. Klokkenstoel met klok van G. van Wou, 1502, diam. 87,3 cm. In de muur aan de zuidzijde een stenen zonnewijzerplaat, 1818. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Laurentiuskerk Baflo
De kerk van Baflo
De kerk van Baflo
Plaats Baflo
Gebouwd in 12e eeuw
Gewijd aan Laurentius
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen, later baksteen
Toren 13e eeuw
Afbeeldingen
Ingang naar kerk en toren
Ingang naar kerk en toren
Portaal:  Christendom

De kerk van Baflo is een van de oudste kerken in de provincie Groningen. De kerk met een vrijstaande toren op een verhoogd kerkhof bevindt zich aan de Kostersgang 8 in het dorp Baflo. Het gebouw wordt beheerd door de Protestantse Gemeente Baflo.

Kerk

Waarschijnlijk is er een voorganger geweest van de huidige kerk die nog gesticht is door Liudger in de 8e eeuw. Baflo was een van de proosdijen in de Ommelanden, waarvan wordt aangenomen dat deze teruggaan op de kerkstichtingen van Liudger. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Laurentius. Keizer Hendrik III schonk de kerk aan de bisschop van Münster.

De huidige kerk is gebouwd in het begin van de 12e eeuw, misschien eind 11e eeuw. Het is een eenbeukige kerk met een rechtgesloten koor. De kerk wordt voor het eerst genoemd in 1211 en was toen opgebouwd uit tufsteen, waarvan nog stukken resteren in het schip. Het huidige koor met versierde rondboogvensters en -nissen dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw. In 1594 verloor de kerk haar positie als proosdij bij de reductie van Groningen.

De westgevel werd begin 18e eeuw vernieuwd en bevat gevelstenen uit 1656 en 1808 die wijzen op andere verbouwingen cq. restauraties. Het huidige kerkorgel met twee klavieren en aangehangen pedaal werd gebouwd door Roelf Meijer in 1877. De herenbanken dateren van 1878. Verder bevinden zich er onder andere een offerblok en acht metalen schilden van de grafkisten van het geslacht Jarges. In de kerk liggen een aantal grafzerken; de oudste is van Jacob Halsema (overleden in 1587). De preekstoel is in 1972 overgebracht vanuit de kerk van Engelbert, die als compensatie de preekstoel uit het verdwenen Oterdum heeft gekregen.

Toren

Op enkele meters ten zuidoosten van de kerk staat de ongelede kerktoren met zadeldak en dakruiter. De onderbouw met rondbogige galmgaten dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw. Mogelijk werd de toren rond 1500 verhoogd en voorzien van de spitsbogige galmgaten boven de ingang. De toren kreeg in 1502 haar klokkenstoel met een luidklok (diameter: 87,3 cm) van Geert van Wou. In 1818 werd aan zuidzijde een stenen zonnewijzerplaat geplaatst. Alleen de toren is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Zie ookMonumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren (Sint-Laurentiuskerk) in Baflo

Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Rudolf Agricolastraat 2
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding RENTENIERSWONING gebouwd circa 1880 volgens een balk waarin staat gekrast: A. Boot 1880. In 1923 is het pand door L. Bakker & Zoo..

Dokterswoning in eclectische stijl met aangebouwd koetshuis

Willem de Zwijgerstraat 1
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding PRAKTIJKWONING in 1880 gebouwd als dokterswoning met aangebouwd KOETSHUIS in Eclectische stijl. Het interieur en de westgevel zij..

Dorpshuis zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Heerestraat 3
Baflo (Gemeente Winsum)
Dorpshuis zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang; zesruitsvensters.

Voetgangersbrug over het Kanaal Baflo-Mensingeweer (hoogholtje)

Kruisstraat 21
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding VOETGANGERSBRUG van het hoogholttype over het Kanaal Baflo-Mensingeweer vermoedelijk uit ongeveer 1910. De brug ligt in het verle..

Nieuw Blokken

Willem de Zwijgerstraat 2
Baflo (Gemeente Winsum)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde GARAGE uit 1929/30 ontworpen door architect W. Reitsema in opdracht van de heer K. van der Tuuk,..

Kaart & Routeplanner