Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Jachthuis / tolhuis in Soest

Gebouw

Park Vredehof 11
3762DT Soest
Utrecht

Bouwjaar: 1831


Beschrijving van 't Jachthuis / tolhuis

Tolhuis, zeer fraai exemplaar, boven deurpartij het dak halfrond uitstekend op zuilen rustende, door schoorsteen bekroond rieten breed overstekend dak met houten puntige kartellijst. Witgepleisterd gebouwtje. 'Eerste steen gelegd door Z.K.H. W.F.P.A.L. Erfprins van Oranje, 17 aug. 1831.' (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8570
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
't Jachthuis
't Jachthuis in 2013
't Jachthuis in 2013
Locatie Park Vredehof, Soest
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Oorspr. functie jachthuis/tolhuis
Huidig gebruik woning
Bouw gereed 1834
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8570
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

't Jachthuis is een jachthuis en voormalig in Park Vredehof bij Paleis Soestdijk in Soest. Het pand is een rijksmonument en wordt gebruikt als woonhuis.

Het rietgedekte jachthuis in 1834 gebouwd voor Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk, erfprins van Oranje. Het jachthuis stond eerst op de hoek Amsterdamsestraatweg-Biltseweg. Bij een reconstructie van het kruispunt werd het jachthuis afgebroken en herbouwd op de huidige plaats. Daarbij werd het huis een kwartslag gedraaid. Het jachthuis is een van de vier nog bestaande huisjes die in de eerste helft van de negentiende eeuw werden gebouwd voor de kinderen van prins Willem (de latere koning Willem II) en prinses Anna Paulowna.

Park Vredehof

Park Vredehof vormt de verbinding tussen de Regentesselaan en de Jachthuislaan. Het is genoemd naar de hier gelegen achttiende-eeuwse buitenplaats Vredehof. Dit landgoed was eigendom van de familie van Renée Henriëtte van Weede. Zij woonde hier begin 20e eeuw met haar echtgenoot C.J.W. Loten van Doelen Grothe, die burgemeester van Soest was tussen 1881 en 1914. De buitenplaats Vredehof is na de Tweede Wereldoorlog afgebroken. In Park Vredehof staat ook de Nederlands hervormde Emmakerk.

Zie ook


Monumenten in de buurt van 't Jachthuis / tolhuis in Soest

Huize Buitenzorg

Vredehofstraat 31
Soest
Landhuis Kon. Paleis, witgepleisterd rechthoekig huis, halfronde uitgebouwde ingangspartij waarboven balcon, midden XIX.

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 8 Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan..

Kaart & Routeplanner