Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Speelboerderij 't Kraayenest in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 5
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1833


Beschrijving van Speelboerderij 't Kraayenest

Blijkens gevelsteen - met de tekst: "Den 1sten steen gelegd door H.K.Hoogheid W.M.S.L. 1833" - voor prinses Sophie in 1833 in laat Empire -trant gebouwd pand, in oorsprong bestemd tot speelboerderij, en opgetrokken zonder verdieping onder rieten schilddak met groot overstek en keperlijst en met van vier-, zes- en achtruitsvensters voorziene witgepleisterde muren op een zwarte geschilderde plint en twee keldervensters met luiken in de linkerzijgevel. Veelhoekige schoorsteen op nok. Voormalige speelboerderij van kenmerkende architectuur voor de tijd van ontstaan en voor de functie; tevens van belang als onderdeel van de Paleistuin. In het park boerderijtje van Prinses Sophie. Rechthoekig gebouwtje met chinees overstekend rieten dak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8565
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Speelboerderij 't Kraayenest in Baarn

Jachthuisje (Prins Hendrik)

Amsterdamsestraatweg 3
Baarn
Blijkens gevelsteen - met de tekst: "Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.F.H. Prins der Nederlanden 31 October 1834" - in 1834 opget..

Wilhelminachalet

Speelhuisje Wilhelmina-Chalet Amsterdamsestraatweg 1 bij Paleis Soestdijk
Soestdijk (Gemeente Baarn)
Uit drie bouwlichamen samengesteld speelhuisje, bijgenaamd het Wilhelmina-chalet opgetrokken in hout op een bakstenen voet onder flauwhellen..

Watertoren

Watertoren Amsterdamsestraatweg 1 bij Paleis Soestdijk
Soestdijk (Gemeente Baarn)
Uit het midden van de 19e eeuw daterende, cilindrische watertoren, in eclectische trant opgetrokken in baksteen op een natuurstenen plint, m..

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Kaart & Routeplanner