Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Baarn in Baarn

Gebouw

Stationsplein 68
3743KM Baarn
Utrecht

Bouwjaar: ± 1874


Beschrijving van Station Baarn

Station N.S. Station der v.m. Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, gebouwd plm 1874. Hoewel gewijzigd nog goed het karakter weergevend van een station in eclectische "chaletstijl" met veel in hout uitgezaagd ornament ("schortjes" langs de daken, perronoverkapping). Als station bij een Koninklijke residentie voorzien van enige uitzonderlijke elementen als balcon boven de perronoverkapping, voormalige loggia's en buitentrappen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8542
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Baarn   
Station Baarn
Station Baarn
Plaats Baarn
Afkorting Brn
Opening 10 juni 1874
Perrons 3
Perronsporen 4
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn Oosterspoorweg
Stichtse Lijn
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Syntus Utrecht
Reizigers 4.465 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Baarn (Randstad (gebied))
Station Baarn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Baarn is het spoorwegstation in Baarn gelegen aan de spoorlijnen HilversumAmersfoort (Gooilijn) en Utrecht – Baarn (Stichtse lijn). Het werd geopend in 1874 en is gewaardeerd als rijksmonument.

Hoewel het een klein station is, heeft het een bijzondere eigenschap die verder alleen een klein aantal grotere stations heeft: een koninklijke wachtkamer. Paleis Soestdijk ligt op ongeveer twee kilometer afstand, dus koningin Juliana en prins Bernhard kregen hun eigen meer luxueuze wachtkamer om op de trein te wachten.

Station Baarn heeft vier sporen: spoor 1 grenst direct aan het stationsgebouw en werd gebruikt voor de trein van/naar Utrecht Centraal, die Baarn als eindpunt heeft. De sporen 2 en 3 liggen langs het eilandperron, hier stoppen de treinen in de richtingen van Amersfoort en Amsterdam. In 2008 werd een nieuw perron langs spoor 4 in gebruik genomen, als nieuw eindpunt voor de trein uit Utrecht. Spoor 1 is vervolgens buiten gebruik gesteld en deels opgebroken. In 2010 is deze opbreking tenietgedaan. Op 30 april 2010 werd dit spoor door aankomst van de Vrijheidstrein van het Comité 4 en 5 mei weer in gebruik genomen. Het is uitsluitend te bereiken vanuit de richting Hilversum en is daarmee een kopspoor geworden.

Station Baarn, vanaf Stationsplein in 1976.

Geschiedenis

In 1898 werd een tweede station gebouwd op ongeveer 200 m ten zuidoosten van het eerste. Dit had een eigen spoorlijn ten zuidwesten van dat station. Het huidige station werd gebruikt door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) voor de treinen van de Oosterspoorweg tussen Amsterdam en Amersfoort. Het in 1898 geopende zogeheten buurtstation werd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) gebruikt als eindpunt voor de treinen van/naar Utrecht.

Nadat de NCS in 1938 was opgegaan in de Nederlandse Spoorwegen werd een verbinding aangelegd tussen het HSM-station en de lijn richting Utrecht. In 1948 werd het buurtstation gesloten, de oorspronkelijke spoorlijn werd verwijderd. De treinen van/naar Utrecht maakten gebruik van spoor 1 van het HSM-station. Nadeel van deze situatie was dat deze treinen gelijkvloers de drukke lijn Hilversum – Amersfoort moesten oversteken. Hierom werd in 2008 een nieuw perron aangelegd aan de kant van het voormalige NCS-station, zodat de treinen uit Utrecht voortaan conflictvrij station Baarn binnen kunnen komen.

Het voormalige NCS-station is tegenwoordig in gebruik als restaurant.

Tegeltableau

Naast de toegangsdeur aan de perronzijde van het stationsgebouw bevindt zich een tegeltableau. Het werd op 3 juni 1946 onthuld bij de voltooiing van de elektrificatie van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort. Het tableau met een afmeting van 87x61 tegels en bestaande uit 24 tegels werd aangeboden door de VVV 'Baarns Bloei'. De tegels werden ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Arie Kortenhoff (1880-1956). Deze was gedurende zestig jaar in dienst van de Faience- en Tegelfabriek Westraven (voorheen Ravesteyn). Aan de bovenkant staat een herinnering aan het in gebruik nemen van het traject Hilversum - Amersfoort van de Oosterspoorweg door de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij (H.IJ.S.M.) op 10 juni 1874 In het midden van het tableau staat een afbeelding van een wagon van het geëlektrificeerde treinstel. Links staat een afbeelding van het Baarnse station en het voormalige gemeentewapen van Baarn. Rechts staat het Amsterdamse wapen en een afbeelding van de Prins Hendrikkade met onder andere de Sint-Nicolaaskerk en de Schreierstoren.

Kortenhoff maakte in dienst van Westraven naast keramische versieringen ook naamborden, herinneringstableaus en wanddecoraties als spreukentegels.

Bouw van nieuw perron en liften

Om vertragingen te voorkomen is spoor 4, dat geen perron had, gereed gemaakt om treinen te kunnen behandelen richting Utrecht. Hiervoor werd een geheel nieuw perron gebouwd en verloor spoor 1 zijn functie. Spoor 4 is een kopspoor geworden, vanuit Hilversum zijn dus alleen de sporen 1, 2 en 3 beschikbaar in de nieuwe situatie. Tussen het station en de aftakking richting Utrecht werd een derde spoor aangelegd. De huidige verbindingen van spoor 4 op de hoofdlijn zijn ook weggehaald, zodat dit spoor alleen vanuit Utrecht bereikbaar is. Wel bestaat de mogelijkheid om treinen vanuit Utrecht naar de sporen 2 en 3 te sturen.

Het was de bedoeling dat het nieuwe perron al in december van 2007 in gebruik zou worden genomen, hier werd echter mee gewacht tot de herinrichting van het stationsgebied verder gevorderd was.[2] Naast de aanleg van het nieuwe perron wordt ook de spoorwegovergang naast het station vervangen en zijn er liften gebouwd. Op 1 december 2008 werd het nieuwe perron in gebruik genomen. Eind 2008 waren alle werkzaamheden gereed.

Dienstregeling

In de dienstregeling van 2018 stoppen op dit station de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5500 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderBaarn
15800 Sprinter Amersfoort VathorstAmersfoortBaarnHilversumWeespAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp

Overig openbaar vervoer

Naast station Baarn bevindt zich een bushalte, waarvandaan enkele streekbussen vertrekken. Het openbaar vervoer in de omgeving van Baarn wordt uitgevoerd door Syntus Utrecht in opdracht van de provincie Utrecht (concessie Provincie Utrecht). De volgende lijnen doen station Baarn aan:

Lijn Route
272 Bunschoten - Spakenburg - Baarn - Soestdijk Noord - Soest Smitsveen - Soest Station Zuid - Soesterberg P+R - Utrecht Science Park - Utrecht Rijnsweerd
572 Soest - Baarn - Bunschoten - Spakenburg - Bunschoten - Zevenhuizen - Amersfoort - Hooglanderveen - Amersfoort Vathorst
573 Soest - Baarn - Eemnes - Blaricum Ziekenhuis
N70 Amersfoort Eemplein - Amersfoort Centraal Station - Soest Station Zuid - Soest Overhees - Soestdijk Noord - Baarn

Bijgewerkt op 9 jan 2018 13:32 (CET)

Zie ook


Monumenten in de buurt van Station Baarn in Baarn

Hek van het Amaliapark

bij Stationsplein 62
Baarn
Inleiding Op initiatief van Prins Hendrik werd tegenover het station in 1873 een plantsoen aangelegd als visitekaartje voor Baarn. Ter afsl..

Svea

Gerrit van der Veenlaan 2
Baarn
Inleiding Villa 'Svea' is in 1902 gebouwd in opdracht van H. Heybroek jr. Het is de oudste houten villa van Baarn en is opgetrokken uit een..

Villa Mariaheuvel

Luitenant Generaal van Heutszlaan 2
Baarn
Inleiding Villa Mariaheuvel is in 1883 in eclecticistische stijl ontworpen door architect A.L. van Gendt. In 1907 is aan de voorzijde een s..

Station Baarn Buurtstation

Luitenant Generaal van Heutszlaan 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 Het voormalige SPOORWEGSTATION ligt evenwijdig aan de spoorlijn Hilversum-Amersfoort en dwars op de Lt. Ge..

Villa Woudestein

Luitenant Generaal van Heutszlaan 4
Baarn
Inleiding De villa Woudestein is in 1884 in chaletstijl ontworpen door architect A.L. van Gendt en, getuige een gevelsteen, opgetrokken in ..

Kaart & Routeplanner