Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Schoonoord in Baarn

Woonhuis

Faas Eliaslaan 9
3742AR Baarn
Utrecht

Bouwjaar: ±1800


Beschrijving van Huis Schoonoord

Huis Schoonoord. Herenhuis van de v.m.buitenplaats Schoonoord, gebouwd rond 1800. Het gebouw bestaat uit twee delen; het dwarsgeplaatste hoofddeel onder een schilddak en een achterdeel onder een mansardekap. Hoofddeel met gepleisterde muren. T-vormige vensters, voorzien van luiken. Inwendig in het hoofddeel een kelder en opkamer. In het achterdeel een tuinkamer met eenvoudig stucplafond en Lod.XV schoorsteen. In de tuin twee 19e eeuwse tuinhuisjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8538
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Schoonoord
Villa SChoonoord
Villa SChoonoord
Locatie Faas Eliaslaan 9, Baarn
Coördinaten 52° 13′ NB, 5° 18′ OL
Oorspr. functie woning
Start bouw 1802
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8538
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Huis Schoonoord aan de Faas Eliaslaan is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

Het vroegere landgoed Schoonoord was vroeger zeer uitgebreid. Na de aanleg van de spoorlijn naar Amsterdam werden een aantal villaparken gebouwd in de omgeving van het station. Doordat de grondprijzen stegen werd in 1902 het landgoed verkaveld in kleinere stukken die vervolgens bebouwd werden.

Rond 1802 werd de villa gebouwd voor de Amsterdamse koopman Reinhard Scherenberg. Deze eigenaar van de tapijtfabriek aan de Hoofdstraat had in Baarn ook de villa's Peking en Canton laten bouwen. In 1808 werd het 40 ha. grote Schoonoord verkocht aan de directeur van de tapijtfabriek, P.J. Saportas. Om het landgoed lag in die tijd een omwalling, tegen mogelijk overstromingsgevaar door de Eem en de Zuiderzee. De Zuiderzee was in die tijd goed te zien vanuit een in Chinese stijl gebouwde koepel op het terrein. Ook de oranjerie op Tromplaan 40, hoorde vroeger bij het landgoed.

In 1817 kwam Schoonoord in handen van Gerbrand Faas Elias uit het geslacht Faas Elias.

Het voorste deel van het huis is wit gepleisterd. Daarachter bevindt zich een achterhuis. De hoofdingang bevindt zich in de linkergevel van het achterhuis. Voor het huis staan leilinden.

Op het terrein bevindt zich een eigen draaibaar kuurhuisje dat gebruikt werd door tbc-patiënten. Achter in de tuin staan twee tuinhuisjes uit eind negentiende eeuw.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Schoonoord in Baarn

Cantonspark: parkaanleg

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 1 De PARKAANLEG van het Cantonspark dateert van 1905 en is in een gemengde stijl aangelegd binnen de parralel..

Cantonspark: wintertuin

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De evenwijdig aan de Heemskerklaan in het Cantonspark gelegen WINTERTUIN is in 1914-1915 gebouwd voor A. Ja..

Cantonspark: tennishuisje

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 3 Het aan de noordzijde naast de wintertuin gelegen TENNISHUISJE is omstreeks 1905 gebouwd in chaletstijl en ..

Cantonspark: collonade

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 4 Midden in het Cantonspark, verhoogd gelegen COLONNADE, vervaardigd in 1750 voor de in 1742 gestichtte buite..

Cantonspark: fontein

Heemskerklaan 25
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 5 Ten westen van de colonnade in het Cantonspark gelegen FONTEIN in de vorm van een waterval. De waterval wer..

Kaart & Routeplanner