Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nicolaaskerk en kerkhof in Wiuwert

Kerkelijk Gebouw

Terp 1
8637VH Wiuwert (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. ca. 1200 14e eeuw (vensters noordgevel) 1868-'70 (beklamping) 1888 (toren) 1200 oorspr. ca. 1200 14e eeuw (vensters noordgevel) 1868-'70 (beklamping) 1888 (toren)
Architect: E. Kuikstra (1888) Kuikstra 1888 E. Kuikstra (1888)


Beschrijving van Nicolaaskerk en kerkhof

Ned. Herv. Kerk en kerkhof. Eenbeukig bakstenen gebouw blijkens gedicht rondbogig venster aan noordzijde oorspronkelijk uit de 13e eeuw daterend, later van spitsbogige vensters voorzien en aan de zuid- en oostzijde vernieuwd; onder het in 1689 vernieuwde koor een grafkelder waarin doodkisten met langs natuurlijke weg gemummificeerde lijken. Het meubilair bestaat uit gebeeldhouwde preekstoel met trap, achterschot en klankbord, doophek, lambrizering, met achterwand en orgelbalustrade, banken, koorafsluiting, en psalmborden, alles 18e eeuws. Oorspronkelijk eenklaviers orgel in 1788 door R. Knol gemaakt. In 1860 werd een tweede klavier door L. van Dam en Zonen toegevoegd. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1916, nr. 567, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nicolaaskerk
Terp 1
Terp 1
Plaats Wieuwerd
Gebouwd in 12e eeuw
Gewijd aan Nicolaas van Myra
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8521
Architectuur
Toren 1888
Interieur
Orgel R. Knol en L. van Dam en Zonen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nicolaaskerk is een kerkgebouw in Wieuwerd in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De eenbeukige kerk uit de 12e-13e eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Nicolaas van Myra. De spitsboogvensters in de noordgevel dateren uit de 14e eeuw. In 1609 werd er onder het verhoogde koor een grafkelder voor de familie Walta gebouwd. In 1765 werden elf gemummificeerde lijken in de doodskisten aangetroffen. In 1868-'70 werd de zuidgevel en het koor beklampt. In 1888 werd de zadeldaktoren vervangen door een toren met neogotische elementen. Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. Het eenklaviers orgel uit 1788 is gemaakt door R. Knol en in 1860 uitgebreid met een tweede klavier van L. van Dam en Zonen. De kerk en het hekwerk met toegangspoorten zijn rijksmonumenten.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Nicolaaskerk en kerkhof in Wiuwert

Hervormde kerk, hekwerk met toegangspoorten

Terp 1
Wiuwert (Gemeente Littenseradiel)
Laat 19e eeuws ijzeren hekwerk in eenvoudige vormen, dat kerkhof aan zuidzijde (straatzijde) afsluit; twee toegangspoorten, elk met twee gec..

Kop-hals-rompboerderij met niet-onderkelderd voorhuis

Terp 8
Wiuwert (Gemeente Littenseradiel)
Ten zuiden van nr 35 ligt aan het kaatsterrein (afgegraven terp) waaromheen de dorpsbebouwing zich rijdt, een gave oude kop-hals-rompboerder..

Sint-Joriskerk en kerkhof

Terp 2
Britswert (Gemeente Littenseradiel)
Herv. Kerk en kerkhof. In een klein gelegen dorpje vrijstaand kerkje bestaande uit een eenbeukig bakstenen schip van hoge ouderdom met halfr..

Windmotor Britswerd

aan de Oosterwierumer Oudvaart Oosterwierumer Oudvaart aan de Oosterwierumer Oudvaart
Britswert (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De AMERIKAANSE WINDMOTOR is een markant herkenningspunt in het open weidegebied tussen het buurtschap Makkum en Britswerd. De na..

Woning onder zadeldak tussen gemetselde topgevels en voorbouw met omlopende houten goot op klossen onder zadeldak tegen met hout beschoten topgevel

Skillaerd 5
Mantgum (Gemeente Littenseradiel)
Woning onder zadeldak tussen gemetselde topgevels en voorbouw onder zadeldak tegen met hout beschoten topgevel; omlopende houten goot op klo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nicolaaskerk en kerkhof in Wiuwert

Foto's (1)