Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johanneskerk Hervormde kerk, toren en kerkhof in Wjelsryp

Kerkelijk Gebouw

Lytse Buorren 3
8842LH Wjelsryp (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: begin 12e eeuw (toren, later verhoogd) 1225-1250 (kerk) 1200 begin 12e eeuw (toren, later verhoogd) 1225-1250 (kerk)

(1 recensie)

Beschrijving van Johanneskerk Hervormde kerk, toren en kerkhof

Herv. KERK, TOREN EN KERKHOF. Eenbeukig bakstenen schip met gesloten koor, door siernissen ter weerszijden van de vensters en de kraalprofiel en daaraan meest westelijke voorbeeld van 13e eeuws romano-gotiek. Geheel tufstenen 12e eeuwse toren. In de kerk fraaie meest 18e eeuwse inventaris t.w. preekstoel met doophek en vier herenbanken en overige banken met blakers en lambrizering en achterwand onder het orgel. 15e eeuwse Bremerstenen zerk, drie vroeg 17e eeuwse zerken. Eenklaviers orgel, in 1889 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. van Wou en J. ter Steghe, 1531, diam. 101 cm., en één van H. Falck, 1626, diam. 86 cm. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8518
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Johanneskerk Hervormde kerk, toren en kerkhof
3
Recensie door: ()
Deze kerk staat in Weidum
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johanneskerk
Lytse Buorren 3
Lytse Buorren 3
Plaats Weidum
Gebouwd in 13e eeuw
Gewijd aan Johannes de Evangelist.
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8518
Architectuur
Toren 12e eeuw
Interieur
Orgel L. van Dam en Zonen
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Johanneskerk is een kerkgebouw in Weidum in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De romaanse tufstenen toren van drie geledingen met spaarvelden dateert uit de 12e eeuw. In de toren met ingesnoerde naaldspits hangt een klok (1531) van Geert van Wou en Johan Tersteghe en een klok (1626) van Hans Falck. De romanogotische kerk uit de 13e eeuw is oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Evangelist. De noordzijde en de zuidzijde hebben een ingangspoort. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf uit de 16e eeuw dat een stenen gewelf verving. Een van de vier overhuifde herenbanken is van de familie Burmania. De preekstoel en het doophek zijn in 1712 vervaardigd door Gerrit Payaar. Het orgel uit 1889 is gebouwd door L. van Dam en Zonen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Johanneskerk Hervormde kerk, toren en kerkhof in Wjelsryp

Hervormde kerk, hekwerk rond kerkhof

Lytse Buorren 3
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
IJzeren hekwerk met ornamentatie in laat 19e eeuwse, eenvoudige vormen, dat kerkhof aan noordzijde afsluit.

Pand onder zadeldak tussen twee topgevels met waterlijsten, beitelingen langs de zijden en ieder twee kleine lichtopeningen met luiken

Lytse Buorren 20
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Pand onder zadeldak tussen twee topgevels die doorsneden zijn door waterlijsten, langs de zijden beitelingen hebben en ieder twee kleine lic..

Ursulakerk (Hervormde kerk) op kerkhof

Lytse Buorren 2
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Herv. KERK op Kerkhof. Dorpskerk blijkens de laatgotische kap middeleeuws van opzet, doch later vernieuwd of wat betreft de zuidmuur bemetse..

Grote kop-rompboerderij met alleen achteraan onderkelderd voorhuis, gepleisterde topgevel met gesloten top met kleine lichtopeningen en omlopende hout ..

Oasterein 4
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Grote boerderij van het kop-romp-type, waarvan het alleen achteraan onderkelderde voorhuis in de gepleisterde topgevel de ankers 1676 draagt..

Betonnen voetgangersbrug over de Franekervaart

't Heechhout 1
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De vaste BRUG van gewapend beton ligt over de Franekervaart, een historische trekvaartverbinding tussen Sneek en Franeker. De bru..

Kaart & Routeplanner