Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groep van drie etagewoonhuizen in Amsterdam

Woonhuis

Ceintuurbaan 251
1074CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: A.C.Boerma


Beschrijving van Groep van drie etagewoonhuizen

Groep van drie etagewoonhuizen elk bestaand uit bel-etage, drie woonverdiepingen en een kapverdieping, gebouwd in een mengvorm van gotiserende en "chalet-"stijl, naar ontwerp van A.C.Boerma, 1884. De panden zijn opgetrokken in baksteen, afgewisseld met natuursteenblokken en -banden, en voorzien van houten erkerpartijen. Het middelste pand (253) wordt afgedekt door een dwarsgeplaatst zadeldak met deklijst, de twee - van topgevels voorziene - panden te weerszijden (251 en 255) elk door een afgeplat tentdak waarin dakkapellen; en bekroond door een schoorsteen, de topgevels worden afgedekt door een zadeldak met groot overstek en gesneden daklijsten en in driepasvorm opengewerkte windveren, met gesneden dierenkoppen aan de uiteinden. Vensters en verdere detaillering uit de bouwtijd. Bij de erkers en bij de topgevels zittende putti en kabouters (die elkaar de bal toewerpen). Groep rijkversierde woningen, met op de gotiek geinspireerde motieven - spitsboogvormige toegangsportieken, driepassen, smeedijzeren bekroning met bloem, bundelpijlers bij de erkers, etc. - en op eigen fantasie berustende figuren - kabouters en putti - in een opmerkelijke toepassing van stijlen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groep van drie etagewoonhuizen in Amsterdam

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels, gebouwd in opdracht van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse te Amsterdam

Tweede Jan van der Heijdenstraat 42
Amsterdam
Inleiding In 1885-1888 in opdracht van de woningbouwvereniging 'De Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse' tot stand gekomen WOONBLOK ..

Dubbel woonhuis in de stijl van de neo-renaissance met sterk Duitse inslag, naar een ontwerp van de Duitse architecten

Weesperzijde 33K
Amsterdam
Inleiding Dubbel WOONHUIS in de stijl van de Neo-Renaissance met sterk Duitse inslag, naar een ontwerp van de Duitse architecten J.F. Henke..

Bouwblok van drie herenhuizen

Weesperzijde 32A
Amsterdam
Inleiding Een in 1884-1885 tot stand gekomen bouwblok met drie HERENHUIZEN op de hoek van de Weesperzijde en de Ruyschstraat. Gebouwd in op..

Ensemble van drie herenhuizen

Weesperzijde 29
Amsterdam
Inleiding Ensemble van drie HERENHUIZEN, gebouwd in 1884 in de trant van de Neo-Renaissance - voornamelijk de Neo-Hollandse Renaissance - a..

In de straatwand opgenomen herenhuis in eclectische trant

Weesperzijde 28
Amsterdam
Inleiding In de straatwand opgenomen HERENHUIS in 1887 in Eclectische trant, gebouwd naar een ontwerp van A. Salm GBzn. voor H.W. Nijman. S..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)