Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk met toren en kerkhof (Sint-Radboudkerk) in Jorwert

Kerkelijk Gebouw

Sluytermanwei 4
9023AB Jorwert (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: vroege 12e eeuw eind 12e eeuw (toren) vroege 13e eeuw (uitbr.) 17e eeuw (verb.) 1890 (rest.) kort na 1951 (herb. kerk en toren) 1125 vroege 12e eeuw eind 12e eeuw (toren) vroege 13e eeuw (uitbr.) 17e eeuw (verb.) 1890 (rest.) kort na 1951 (herb. kerk


Beschrijving van Hervormde kerk met toren en kerkhof (Sint-Radboudkerk)

Herv. Kerk, toren en kerkhof. Eenbeukige dorpskerk uit tufsteen opgetrokken en grotendeels uit de romaanse periode stammend; het rondgesloten koor heeft onder de overkragingen bakstenen kopjes, 13e eeuw. De toren beneden uit tufsteen met rondbogige galmgaten waarin Bremerstenen deelzuiltjes is in baksteen verhoogd en vertoont spaarvelden met vlechtingen in de toppen van de zadeldakvormige beëindiging (oorsprong 13e eeuw). Op de hoeken 17e eeuwse zandstenen aanzetkrullen. De toren is in 1952 geheel herbouwd na instorting. In de kerk 17e eeuwse preekstoel, 17e en 18e eeuwse banken met blakers, 18e eeuwse orgelkast, een groot aantal 17e en 18e eeuwse zerken. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1799 gemaakt door A. van Gruisen. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van Hermanus, 1394, diam. 116 cm. en één van J. Borchhardt, 1749, diam. 106 cm. Mechanisch torenuurwerk J.F. Weule, Bockenem, eerste kwart 20e eeuw. Op de zuidmuur van de kerk zit een tweezijdige zonnewijzer, waarvan het ene vlak naar het zuidoosten en het andere naar het zuidwesten is gericht. Opschrift op zuidwest: A 16 HEERMA VIRTVTE. Op zuidoost: NON VI HANYA. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8494
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Radboudkerk
Kerk van Jorwert
Kerk van Jorwert
Plaats Jorwerd
Gebouwd in 12e eeuw
Restauratie(s) 1890
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8494
Interieur
Orgel Albertus van Gruisen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Radboudkerk is een kerkgebouw in Jorwerd in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De patroonheilige van de kerk was Radboud. De romaanse tufstenen kerk met zadeldaktoren uit de 12e eeuw onderging daarna romanogotische wijzigingen. In het interieur bevinden zich twee herenbanken en een kansel uit de 17e eeuw. In de toren hangt een klok uit 1394 en een klok uit 1749. Aan de zuidgevel hangt een zonnewijzer. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk is sinds 2012 onderdeel van de stichting Nijkleaster (nieuw klooster). Dit is een bezinningscentrum, verbonden aan de plaatselijke protestantse gemeente.

Orgel

Het orgel uit 1799 is gemaakt door Albertus van Gruisen. In 1956 werd het hersteld gerestaureerd door orgelbouwer Van Leeuwen uit Leiderdorp. Hier volgt de dispositie[1]:

Hoofdwerk C-f’’’
Bourdon 16' D
Prestant 8'
Holpyp 8'
Octaaf 4'
Fluit d'Amoer 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Mixtuur 4-6 st.
Trompet 8' B/D
Tremulant
Rugwerk C-f’’’
Fluit does 8'
Viool de Gamba 8' D
Prestant 4'
Nasart 3'
Woudfluit 2'
Dulciaan 8' B/D
Tremulant
Pedaal C-d’
aangehangen

Kerktorenramp

"Op zaterdagochtend 25 augustus 1951, om zeven minuten over vijf, stortte de toren van Jorwerd met donderend geraas ineen. Zomaar, uit zichzelf, na negenhonderd jaar sneeuw, zon, regen en wind, gewoon uit pure torenmoeheid. Dat was een voorteken, of een keerpunt, of gewoon slecht onderhoud - het is maar hoe je het wilt zien."
Deze passage komt uit het boek Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak.

In 1954 was de kerktoren herbouwd. In 2006, ruim vijftig jaar later, werd de toren weer gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk met toren en kerkhof (Sint-Radboudkerk) in Jorwert

Hervormde kerk, pastorie

Sluytermanwei 6
Jorwert (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De PASTORIE van de Nederlandse Hervormde Gemeente van Jorwerd, is gebouwd in eclectische trant in 1871 in opdracht van de kerkvoo..

Windmotor Jorwerd

aan de Jorwerdervaart Jorwerdervaart aan de Jorwerdervaart
Jorwert (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De AMERIKAANSE WINDMOTOR is een markant herkenningspunt in het open gebied tussen Jorwerd en de spoorlijn Sneek-Leeuwarden. De n..

Westerhus It Westerhûs

It Westerhûs 1
Hilaard (Gemeente Littenseradiel)
Grote boerderij van het kop-hals-romptype met onderkelderd voorhuis overal zesruitsvensters. Merkwaardige gevelsteen met alliantiewapens en ..

Begraafplaats van de familie Buma, toegangspartij

Greate Buorren 2
Weidum (Gemeente Littenseradiel)
Bumalaan. Gemetselde hekpijlers met natuurstenen hoofdgestellen en bekronende gebeeldhouwde leeuwen, die gepolychromeerde wapenschilden vast..

Begraafplaats van de familie Buma (Nieuw Hof)

Greate Buorren 2
Weidum (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS, ook wel Nieuw Hof, van de familie Buma bestaat uit HEKPIJLERS en een eenvoudige aanleg met 57 GRAFSTENEN uit de..

Kaart & Routeplanner