Mariakerk. Hervormde kerk, toren en kerkhof in Bears

Tsjerkepaad 3
9025BM Bears (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: 13e eeuw 14e eeuw (koor) 18e eeuw (toren en westgevel) 1981-'83 (rest.) 1300 13e eeuw 14e eeuw (koor) 18e eeuw (toren en westgevel) 1981-'83 (rest.)
Architect: R. Kijlstra (1981-'83) Kijlstra R. Kijlstra (1981-'83)

Beschrijving van Mariakerk. Hervormde kerk, toren en kerkhof

Herv. Kerk, toren en kerkhof. Bakstenen vroeggotisch gebouw met wat jonger koor; toren in 1858 vernieuwd. Fraai merendeels 18e eeuws meubilair t.w. gebeeldhouwde preekstoelleuning met trap, achterschot en klankbord (1759, door E. Swalue), doophek, doopbekken op voet, lambrizering en verdere westelijke wand met renaissancespijlen, banken, familiebanken Aylva, vier psalm-borden. Rood zandstenen priesterzerk, een 16e eeuwse zerk door Claes Jansz (in de toren), en een aantal 17e en 18e eeuwse zerken onder de houten vloer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken van Thomas Both en Willem van Aelten, 1569, resp. diam. 98 cm. en 111 cm. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1904. Orgel in 1880 gemaakt door L. van Dam en Zonen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)