Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilige Maria Presentatiekerk in Asten

Kerkelijk Gebouw

Wilhelminastraat 1
5721KG Asten
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898
Architect: G. Franssen


Beschrijving van Heilige Maria Presentatiekerk

O.L.Vrouw Presentatie. Gewijd 1898, G.Franssen. Driebeukige neogotische kruisbasiliek, geinspireerd op de 13e eeuwse Franse gotiek, met kooromgang, straalkapellen, driebeukig transept en toren, waarvan de klokkeverdieping begeleid wordt door hoektorens. Tot de inventaris behoren een neo-barokke-preekstoel plm 1840 en een kruisbeeld met gotisch corpus. Klokkenstoel met klok van Jan de Smet, 1447, diam. 133 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8443
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilige Maria Presentatiekerk
Heilige Maria Presentatiekerk.JPG
Plaats Asten
Gebouwd in 1901
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  8443
Architectuur
Architect(en) Caspar Franssen
Toren 75
Interieur
Orgel Gebr. Fransen, 1909
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Maria Presentatiekerk in Asten in de Nederlandse provincie Noord-Brabant is een rooms-katholieke, neogotische kerk uit 1899, gewijd aan Maria Presentatie.

Voorgeschiedenis

Zeker al in 1479 stond er een katholieke kerk in Asten. Deze kwam in 1648 aan de hervormden, maar werd in 1806 aan de katholieken teruggegeven, waarop de hervormden in 1810 een eigen kerk kregen.

In 1899 werd de kerk gesloopt, om plaats te maken voor het huidige gebouw.

Huidige gebouw

De architect van deze Presentatiekerk was Caspar Franssen. Tijdens de bouw was de parochie in geldnood, maar dankzij schenkingen, waaronder een grotere torenhaan door de aannemer C. Mestrum, kwam toch een indrukwekkende kerk tot stand, die is gelegen op de plaats van het oude gemeentehuis.

De kerk heeft een toren van 75 m hoogte, die een carillon van 57 klokken bevat, gegoten door de plaatselijke klokkengieterij Eijsbouts. De zandstenen ingangspartij stelt onder meer de geschiedenis van Maria Presentatie voor. Naast tal van neogotische kunstvoorwerpen bevat de kerk ook een kostbare staakmadonna uit 1775, een beeld van de heilige Apollonia uit 1525 en een calvariegroep uit 1480. Het orgel stamt uit 1909 en is vervaardigd door de Gebroeders Franssen te Roermond.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Heilige Maria Presentatiekerk in Asten

Graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans

Kerkstr.2 (bij)
Asten
ASTEN Kerkstraat, ong. Inleiding. GRAF op de begraafplaats van R.K. kerk Maria Presentatie. Het graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. ..

Huize Bartholomeus, verpleegtehuis

Koningsplein 1
Asten
Inleiding. Huize Bartholomeus, VERPLEEGTEHUIS. Gesticht door pastoor Bartholomeus Kemps in 1841 als liefdehuis, werd het beheerd als tiend..

Pand zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels

Koningsplein 16
Asten
Pand zonder verdieping onder met rode Holl.pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels. Voorgevel voorzien van witte bepleistering met getrokke..

Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat doorloopt over nr 12

Koningsplein 14
Asten
Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat doorloopt over nr 12, 18e eeuw. Venster met 25-ruitsschuiframen, deur met achtruitsbovenl..

Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat links aansluit tegen een puntgevel en rechts doorloopt over nr 14

Koningsplein 12
Asten
Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat links aansluit tegen een puntgevel en rechts doorloopt over nr 14, 18e eeuw. Aan de achte..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)