Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ivoren reliefje met voorstelling van de H. Maagd, en een houten kruisbeeld in Ommel

Kerkelijk Gebouw

Marialaan 16
5724AB Ommel (gemeente Asten)
Noord Brabant

Bouwjaar: 13e eeuw (reliefje) ca 1300 (kruisbeeld)


Beschrijving van Ivoren reliefje met voorstelling van de H. Maagd, en een houten kruisbeeld

In de moderne R.K. Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst een 13e eeuws ivoren reliefje met voorstelling van de H. Maagd, en een houten kruisbeeld uit plm 1300 welke van algemeen belang zijn wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Voor 1840 stond hier een 15e eeuwse kapel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8442
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

In Ommel, een dorp en voormalige buurtschap nabij het Noord-Brabantse Asten wordt sinds de 15e eeuw een genadebeeld van Maria vereerd, de Onze-Lieve-Vrouwe van Ommel geheten.

De vondst

De vondst wordt beschreven in een volksverhaal. Het beeld, dat bij de vondst al enkele eeuwen oud was, dook op in de Goede Week van het jaar 1440 op een van de palen van het hek van een weiland. Verschillende keren werd het naar de parochiekerk van Asten gebracht, maar telkens keerde het op onverklaarbare wijze terug naar het paaltje. Uiteindelijk had de pastoor er genoeg van. Hij zette Maria in een tabernakel en deed het deurtje op slot. De hele avond zat hij erbij te waken, maar uiteindelijk kreeg hij toch wroeging en deed het deurtje open. De Moeder Gods bleek verdwenen zonder dat de pastoor het in de gaten had gehad. Hij ging onmiddellijk op weg naar het weiland met het paaltje, en halverwege trof hij Maria aan, zittend onder een boom waarin de vogels uitbundig zongen hoewel het midden in de nacht was. Zij wenkte hem haar te volgen en zij leidde hem naar het weiland waar zij het eerst was verschenen. Zo maakte zij duidelijk waar zij vereerd wenste te worden.[bron?]

Verering

In eerste instantie werd er op de plek van de vondst die plaats een zogenaamd kèske gezet, een klein houten kapelletje op een stok. Later kwam er een echte kapel, betaald door Jan van Haven die zei door Maria van een schipbreuk gered te zijn. Hij zou door haar bij die gelegenheid gevraagd zijn haar kapel in Ommel te verfraaien. Deze grotere kapel werd in 1444 door de bisschop van Luik geconsacreerd.[1]

Na de Vrede van Münster werd openlijke belijding van het katholieke geloof binnen de Republiek verboden. Het beeldje werd door de zusters van het nabijgelegen klooster Maria Schoot in veiligheid gebracht naar Nunhem in het huidige Limburg, dat niet onder de Republiek viel. Daarbij bleef de wagen waarop Maria werd meegenomen enkele malen steken. Dit zou opgelost zijn door Maria toe te zeggen dat het maar tijdelijk zou zijn.[bron?]

Terugkeer

Pas in 1840 keerde Onze Lieve Vrouwe van Ommel terug naar Ommel. Aan het einde van de 19e eeuw werd voor haar een neogotische bedevaartkerk gebouwd, de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk. Tevens werd er in Ommel het Processiepark Mariaoord aangelegd om de pelgrims te kunnen ontvangen. Deze kerk werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1962 werd er nieuwbouw gepleegd met als resultaat een algemeen als een van de allerlelijkste kerken van het bisdom 's-Hertogenbosch beschouwd heiligdom.[bron?]

Ommel is een van de drukst bezochte bedevaartsoorden van Nederland.[bron?] In de maand mei worden er gemiddeld zo'n zestigduizend communies uitgereikt.

Het beeld zelf

Het beeld zelf is een byzantijns reliëf uit de 10e eeuw dat waarschijnlijk ooit een Evangelieboek heeft gesierd. Hoe het in Ommel terecht is gekomen, is niet bekend. Sinds de nieuwbouw van de kerk werd het in een modern schrijn bewaard, maar sinds het beeldje in 1985 werd onthoofd, staat het weer in de oude, door Pierre Cuypers ontworpen schrijn, dat de oorlog had overleefd. Dit schrijn was eenvoudiger af te sluiten met een glasplaat.


Monumenten in de buurt van Ivoren reliefje met voorstelling van de H. Maagd, en een houten kruisbeeld in Ommel

Calvarieberg, centraal in het processiepark gelegen

bij 16
Asten
OMMEL, GEMEENTE ASTEN Marialaan, bij 16, Inleiding. CALVARIEBERG, centraal in het processiepark gelegen. Omschrijving. De Calvarieberg ..

Zes bedevaartskapellen

bij nr. 16
Asten
OMMEL, GEMEENTE ASTEN Marialaan, bij 16, Inleiding. Zes BEDEVAARTSKAPELLEN uit circa 1925, gemaakt in Neo-Gotische stijl. De kapellen zij..

De Oostenwind

Molenweg 23
Asten
Grote gesloten standerdmolen met roodgeverfde zijwanden en grijsgeverfd voorschot.

Postkantoor met woning

Markt 14
Asten
Inleiding. POSTKANTOOR met WONING, gelegen aan de Markt in het centrum van Asten. Het pand is 1919-1921 naar ontwerp van M. Th. Elout van h..

Pand zonder verdieping onder een doorlopend zadeldak met de nrs 4 en 6

Monseigneur den Dubbeldenstraat 8
Asten
Pand zonder verdieping, midden 19e eeuw, onder een doorlopend zadeldak met de nrs 4 en 6. Links een puntgevel met rollaag. In de voorgevel v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven