Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ned.Herv. of St.Catharinakerk in Asperen

Kerkelijk Gebouw

Voorstraat 2
4147CC Asperen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1460


Beschrijving van Ned.Herv. of St.Catharinakerk

Ned.Herv. of St.Catharinakerk. Laat-gotische kruiskerk met pseudobasilicaal schip op zuilen, welke kapitelen merkwaardige, enkele bladkransen hebben. Diep, vijfzijdig gesloten koor. Schip, koor en dwarsschip worden overwelfd door houten tongewelven; over de zijbeuken halve tongewelven. De kerk is in 1896 geheel uitgebrand en vervolgens gerestaureerd. Een nieuwe restauratie van kerk en toren is momenteel (1967) bijna voltooid. Op de oostelijke torenwand aan de zijde van het schip een uit omstreeks 1520 daterende muurschildering, voorstellend een vogelvlucht-plattegrond der stad. Hierboven een opschrift, waarin het beleg en de inneming van de stad door de Geldersen in 1517 wordt gememoreerd. Twee koperen lezenaars, omstreeks 1700. In het koor een grote zerk voor de familie Van Boetzelaer, laat-gotisch, eerste helft 16e eeuw. Voorts een priesterzerk met beeld in reliƫf, 1525. Tweeklaviers orgel met pedaal, gemaakt in 1892 door de firma Witte uit Utrecht, voor de hervormde Noorderkerk te Rotterdam. Het instrument is in 1974, na sluiting van het kerkgebouw, aangekocht door de firma Verschueren te Heythuysen en in 2002 doorverkocht aan de hervormde gemeente van Asperen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8397
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ned.Herv. of St.Catharinakerk in Asperen

Toren der Hervormde Kerk

Stadswal 1
Asperen (Gemeente Lingewaal)
TOREN der Herv.Kerk. Rijzig, bakstenen bouwwerk, einde 15e eeuw, bestaande uit drie geledingen, die met slanke, van traceringen voorziene ni..

Aan de drie landzijden van het stadje is de vestingwal, ten dele bestaande uit metselwerk, bewaard gebleven, evenals de vestinggracht

Vestingwal
Asperen (Gemeente Lingewaal)
Aan de drie landzijden van het stadje is de VESTINGWAL, ten dele bestaande uit metselwerk, bewaard gebleven, evenals de VESTINGGRACHT.

Herenhuis met een traditionele en sobere aan het Neo-Classicisme ontleende gevelopbouw

Voorstraat 72
Asperen (Gemeente Lingewaal)
Inleiding HERENHUIS met een traditionele en sobere aan het Neo-Classicisme ontleende gevelopbouw. In de huidige verschijningsvorm dateert h..

Restant van molen De Haas

Molenwal 23
Asperen (Gemeente Lingewaal)
Uit 1886 daterende, rond gemetselde, omstreeks tien meter hoge molenromp met uitkraging en bovenaan taps toelopend, restant van de in 1948 d..

lingesluizen bij asperen

lingesluizen bij asperen
asperen (Gemeente lingewaal)
Cluster 601. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding De NOORDER LINGESLUIS, SCHUT- en KEERSLUIS / WAAIERSLUIS was een cruciaal onderdeel van..

Kaart & Routeplanner