Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Walburgisbasiliek in Arnhem

Kerkelijk Gebouw

St. Walburgisplein 1
6811BZ Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Sint-Walburgisbasiliek

St. Walburgiskerk (Rooms-Katholiek). 14e eeuwse kapittelkerk, thans parochiekerk. In oorsprong rechthoekige plattegrond; aanbouw van kapellen ca. 1499 en 1550; polygonaal koor 1853. Pseudo-basiliek met twee torens. Neo-barokke, rijk gesneden communiebank (XIX A). Gerestaureerd na oorlogsschade 1947-1951. Orgel met Hoofdwerk, Positief en Pedaal, in 1875 gemaakt voor de voormalige R.K. St. Eusebiuskerk te Arnhem. Na de sluiting van deze kerk werd het orgel in 1986 gerestaureerd en overgeplaatst naar de Walburgiskerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8370
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Walburgiskerk
De kerk gezien vanaf het Airborneplein
De kerk gezien vanaf het Airborneplein
Plaats Arnhem
Gebouwd in 14e eeuw
Restauratie(s) 1851-1854
Herbouw na Tweede Wereldoorlog[1]
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8370
Architectuur
Toren tweetorenfront
Afbeeldingen
Zicht op de Sint-Walburgiskerk vanaf de toren van de nabijgelegen Sint-Eusebiuskerk
Zicht op de Sint-Walburgiskerk vanaf de toren van de nabijgelegen Sint-Eusebiuskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Walburgiskerk is de oudste nog bestaande kerk in Arnhem. Het gebouw is niet meer als kerk in gebruik, maar wordt gebruikt als locatie voor tentoonstellingen, concerten, lezingen en diverse vieringen. Het gebouw kenmerkt zich aan de westzijde met zijn dubbeltorenfront.

Geschiedenis

De kerk werd gesticht door het Sint-Walburgiskapittel dat in 1315 Tiel had verlaten om zich in Arnhem te vestigen. De kerk werd in gebruik gesteld rond 1375. De kerk is gebouwd in een eenvoudige gotische stijl en heeft als een van de weinige gotische kerken in Nederland een tweetorenfront. Omdat de kerk exclusief door de kanunniken werd gebruikt, ontbrak een apart priesterkoor. Na het verbod op de uitoefening van de katholieke godsdienst werd de kerk onder meer gebruikt als gevangenis en wapenarsenaal. In 1808 werd de kerk door Lodewijk Napoleon (eerste koning van Holland) teruggegeven aan de katholieken.

Van 1851 tot 1854 werd de kerk gerestaureerd door architect Theo Molkenboer, die een priesterkoor toevoegde en de verdwenen gewelven in hout en stucwerk reconstrueerde. De architect, die zich nauwelijks had verdiept in de bouwkundige principes van gotische constructies, nam bovendien de rampzalige beslissing om enkele vierkante pijlers te laten afkappen tot ronde pilaren, met als gevolg dat de constructie ernstig werd verzwakt en de noordelijke toren instortte. Deze toren werd in 1855 herbouwd.

Bij de Slag om Arnhem in september 1944 brandde de kerk geheel uit. Na de oorlog werd de kerk herbouwd en uitgebreid. Het Gradussen-orgel uit 1883, dat bij de brand verloren was gegaan, werd in 1951 vervangen door een orgel van de firma B. Pels & Zn. Inmiddels staat er weer een Gradussen-orgel uit 1875, afkomstig uit de in 1985 gesloten en in 1990 gesloopte Kleine Eusebiuskerk, eveneens in Arnhem. Het instrument heeft twee manualen, 24 registers en een vrij pedaal.

Paus Paulus VI verhief de kerk in 1964 tot basilica minor.

Op zondag 12 mei 2013 is de kerk onttrokken aan de eredienst.[2] Het gebouw wordt sindsdien niet meer gebruikt voor eucharistievieringen, huwelijksvieringen of uitvaarten. Ook de eretitel "basiliek" is hiermee niet meer van toepassing.

In 2018 werd de kerk gekocht door de particuliere investeerder Theo de Rijk.[3]

Externe link


Monumenten in de buurt van Sint-Walburgisbasiliek in Arnhem

paleis van justitie

walburgstraat 2
arnhem
Paleis van Justitie met binnenhof en beeldengroep 'Salomons Oordeel'.

Duivelshuis

Koningstraat 38
Arnhem
Gemeentehuis ("Duivelshuis"). Renaissancegevel met pilasters en kruisvensters en gebeeldhouwde koppen. Aan de zuidzijde een arkeltoren op dr..

Agnietenkapel

Gasthuisstraat 1
Arnhem
Waals Hervormde kerk (v.m. Agnietenkapel). Zaalkerk met 3/8 koorsluiting, tongewelf (XV B). Was oorspronkelijk een dubbelkerk met galerij. M..

Theresiaschool

Eusebiusbuitensingel 33
Arnhem
Inleiding SCHOOLGEBOUW met OVERDEKTE SPEELPLAATS, in 1921-1922 gebouwd als Katholieke M.U.L.O. voor meisjes en thans in gebruik bij de Inte..

Hoog singelhuis met witgepleisterde gevel

Eusebiusbuitensingel 38
Arnhem
Fraai, hoog singelhuis (XIX c) met witgepleisterde gevel, stucversieringen boven de vensterconsoles onder de kroonlijst een hoog schilddak m..

Kaart & Routeplanner