Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Martinus in Arnhem

Kerkelijk Gebouw

Steenstraat 7
6828CA Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1874-1875
Architect: A.Tepe


Beschrijving van Sint Martinus

St. Martinus. 1874-1875,A.Tepe. Driebeukige kruisbasiliek in laat-gotische Nederrijnse trant met hoge toren. Belangrijk vroeg werk van Tepe. Tot de inventaris behoort een laat-gotisch houten Mariabeeld. Orgel met twee klavieren en vrij Pedaal, in 1890 gemaakt door de Gebr. Gradussen. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, waarvan één van P. Hemony, 1671, diam. 86 cm. en drie moderne klokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8363
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Martinuskerk
Sint-Martinuskerk gezien vanaf de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat
Sint-Martinuskerk gezien vanaf de Ir. J.P. van Muijlwijkstraat
Plaats Arnhem
Gebouwd in 1874-1876
Restauratie(s) 1997/1998
Gewijd aan Maarten van Tours
Monumentnummer  8363
Architectuur
Architect(en) Alfred Tepe
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke kerk in de Steenstraat bij het Velperplein in de Nederlandse stad Arnhem en is vernoemd naar Martinus van Tours. De kerk is een rijksmonument.

De kerk is gebouwd in de jaren 1874 tot 1876 en werd ontworpen door architect Alfred Tepe. De kerk is een driebeukige kruisbasiliek in een op de Nederrijnse gotiek geënte neogotische stijl. Ongebruikelijk voor Tepe is de toepassing van natuursteen voor tracering en andere details. De kerktoren is 70 m hoog en heeft een zeskantige ingesnoerde spits.

Velperplein met de Sint-Martinuskerk, omstreeks 1900. Rechts Musis Sacrum.

In de kerk staat een Mariabeeld uit de late gotiek. Het orgel uit 1890 van de orgelbouwers Gradussen, heeft 22 registers, twee manualen en een vrij pedaal. In de klokkenstoel bevinden zich vier luidklokken, waaronder een uit 1671 van Pieter Hemony met een diameter van 86 cm.

De kerk werd snel te klein voor alle parochianen uit de buurt en 20 jaar later werd in de nabijheid de Sint-Jan de Doperkerk gebouwd.

Boven de entree in de toren werd in 1934 een Heilig Hartbeeld geplaatst. Het was een geschenk van de parochianen aan pastoor W.G.A.H. van Berkel ter gelegenheid van diens 40-jarig priesterjubileum. Tien jaar later kreeg hij een elektrisch uurwerk voor de toren als cadeau.

Tijdens de Slag om Arnhem in 1944, waarbij de strijd rondom de nabijgelegen Rijnbrug hevig was, heeft de kerk amper schade opgelopen. Alleen enige ruiten sneuvelden na een granaatinslag. Tussen 1994 en 1998 is de kerk gerenoveerd. In 1998 werd een herdenkingsraam geplaatst, waarin de Slag om Arnhem is weergegeven.

De kerk wordt momenteel ook gebruikt door de Poolse gemeenschap.


Monumenten in de buurt van Sint Martinus in Arnhem

kunstwerk

velperplein 13
arnhem
BEELD BACCHANTE Standplaats: aan het Velperplein. BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende een bacchante. Het beeld is geplaatst op ee..

Evangelisch-Lutherse Kerk

Spoorwegstraat 8
Arnhem
Inleiding De EVANGELISCH LUTHERSE KERK is een bakstenen neogotische zaalkerk met halfrond gesloten absis en slanke toren met ingesnoerde na..

velperbuitensingel

velperbuitensingel 25
arnhem
BEELD JUNO Standplaats: aan de Velperbinnensingel, ten westen van Musis-Sacrum. BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Juno. Het beel..

Herenhuis, thans in gebruik als kantoor

Velperbuitensingel 20
Arnhem
Inleiding HERENHUIS, thans in gebruik als kantoor, ca. 1900 gebouwd in overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau. Het pand is ..

School XIX (school V)

Spijkerstraat 49
Arnhem
Inleiding: School XIX, openbare lagere school met M.U.L.O.. Het SCHOOLGEBOUW met HEKWERK en TUINMUUR, waarvan de gymnastiekzaal thans in ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven