Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gevel van De Drie Haringen in Arnhem

Woonhuis

Rijnstraat 64
6811EZ Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Gevel van De Drie Haringen

Een zevental natuurstenen, gebeeldhouwde maskers in de trant van Hendrick de Keyser en een gevelsteen, voorstellende de Drie Haringen, ingemetseld in de gevel van een pakhuisje (XIX). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8360
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Drie Haringen
De Drie Haringen
De Drie Haringen
Locatie Rijnstraat 64, Arnhem
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8360
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Drie Haringen is de naam van een van oorsprong middeleeuws pakhuis aan de Rijnstraat in de Nederlandse stad Arnhem. Het pand is waarschijnlijk gebouwd door een lid van het Schonevaardersgilde. Gilden met die naam voerden een wapen dat drie haringen toonde. De huidige gevel is 19e-eeuws, maar bevat een zevental natuurstenen gebeeldhouwde maskers in de trant van Hendrick de Keyser en een gevelsteen met drie haringen. De cultuurhistorisch waardevolle elementen in de gevel van het pand zijn opgenomen als rijksmonument.

Geschiedenis

St. Petersgasthuis

Het pand kent een rijke geschiedenis. De oudste delen stammen uit 1403 en zijn opgebouwd uit de puinhopen van een kerk die in de grote stadsbrand van 1364 is verwoest. Het is een van de oudste panden van Arnhem. Uit dezelfde puinhopen werd in 1407 het St. Petersgasthuis gebouwd. Dit was een opvangtehuis voor daklozen, wezen en ongetrouwde moeders met kinderen. De Drie Haringen deed dienst als bijgebouw van het St. Petersgasthuis. Onder het huidige pand schijnen nog kalkputten en een oude waterput te liggen en onder het pleintje voor het pand lag ooit een oud klinkerweggetje.

1900-1962

Rond 1900 verzakten de buitengevels toen men begon te heien voor een naastgelegen fabriek. Deze werden bijna geheel vervangen, waarbij men de oude gevelkoppen, gevelstenen en grote luiken teruggeplaatste. Een tijd (tot 1932) herbergde De Drie Haringen een leerlooierij.

Vervolgens vestigde zich er een glas- en verfhandel, waarvan nu nog steeds de letters op de voorgevel leesbaar zijn. Hierna heeft de locatie dienstgedaan als fietsenstalling voor een periode van circa 30 jaar.

Café en studentensociëteit

Een tijd was er een café genaamd 'De Zaag' in het gebouw gevestigd, dat destijds één van de bekendste cafés in Arnhem was. In 1987 bouwde de eigenaar enkele appartementen in het pand om deze te verhuren aan particulieren. Vervolgens kwam het pand echter in handen van enkele studenten, waarop de appartementen er weer uit werden gesloopt. Sindsdien herbergt het pand de sociëteit van Studentenvereniging Quercus. In de nacht van 12 op 13 juni 1999 is een gedeelte van het niet-monumentale gedeelte in brand gevlogen, veroorzaakt door een brand in een afvalcontainer die tegen het pand stond. Hierbij werd het dak van de keuken en de wc's flink beschadigd. De brandweer kon de sociëteit in eerste instantie niet vinden, doordat de "Drieharingenplaats" niet in het straatnamenregister bleek te staan. De sociëteit raakte tijdelijk in onbruik, maar werd in de introductieweek van 1999 officieel heropend.Monumenten in de buurt van Gevel van De Drie Haringen in Arnhem

Sint-Petersgasthuis

Rijnstraat 71
Arnhem
V.m. St. Petersgasthuis. Aanvankelijk als woonhuis vermeld in 1380, ingewijd als gasthuis 1407. Gotische gevel met kruisvensters en hangtore..

Winkelwoning, in gebruik als apotheek en bovenwoning

Rijnstraat 19I
Arnhem
Inleiding WINKELWONING, in gebruik als apotheek en bovenwoning. Het pand is in 1858 gebouwd, getuige een stichtingssteen in de achtergevel:..

Huis met lijstgevel, achter welks bovendeel de zeer hoge, middeleeuwse kap schuil gaat

Rijnstraat 40
Arnhem
HUIS met lijstgevel, achter welks bovendeel de zeer hoge, middeleeuwse kap (XVI a) schuil gaat. De gevel heeft een vroeg-19e eeuws karakter...

Pand met hoge topgevel met gezwenkte contouren en rolwerk in de vredeman de vries-stijl

Rijnstraat 41
Arnhem
Pand met hoge topgevel (XVII a) met gezwenkte contouren en rolwerk in de Vredeman de Vries-stijl. Kelders, kap en zijmuren nog XV.

Winkelpand met stijlinvloeden van Um 1800 en Art Deco

Rijnstraat 36
Arnhem
Inleiding WINKELPAND gebouwd in 1922-1923 naar het ontwerp van de toenmalige ouddirecteur van Gemeentewerken ir. W.F.C. Schaap in opdracht ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)