Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel in Arnhem

Woonhuis

Koningsweg 27
6816TD Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel

Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel, gedateerd 1846. Vensters met goede roedenverdeling en luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8347
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel in Arnhem

Vliegbasis Deelen/Groot-Heidekamp: Gebouw 44, garage

deelen:groot-heidekamp
arnhem
Inleiding Gebouw 44 ligt vrijstaand aan de westzijde van een ruime opstel- en wasplaats voor materieel, ten noorden van nummer 41 en evenwij..

Vliegbasis Deelen/Groot-Heidekamp: Gebouw 41, garage

deelen:groot-heidekamp
arnhem
Inleiding Gebouw 41 ligt vrijstaand aan de westzijde van een ruime opstelplaats voor materieel, ten zuiden en in het verlengde van garage nu..

Vliegbasis Deelen/Groot-Heidekamp: Gebouw 47, garage

deelen:groot-heidekamp
arnhem
Inleiding Gebouw 47 ligt vrijstaand langs de zuidzijde van de noordelijkste van oost naar west lopende weg op Groot-Heidekamp en aan de noor..

Vliegbasis Deelen/Groot-Heidekamp: Gebouw 42, garage

deelen:groot-heidekamp
arnhem
Inleiding Gebouw 42 ligt vrijstaand aan de oostzijde van een ruime opstelplaats voor materieel op Groot-Heidekamp, aan de westzijde van de n..

Vliegbasis Deelen/Groot-Heidekamp: Gebouw 48, garage

deelen:groot-heidekamp
arnhem
Inleiding Gebouw 48 ligt vrijstaand langs de noordzijde van de noordelijkste van oost naar west lopende weg op Groot-Heidekamp alsmede aan d..

Kaart & Routeplanner