Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel in Arnhem

Woonhuis

Koningsweg 27
6816TD Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel

Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel, gedateerd 1846. Vensters met goede roedenverdeling en luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8347
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel in Arnhem

Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-28, officierswoning met schuur of garage

Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem
Inleiding Gebouw 1-28 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond in de westelijke oksel van de T-kruising van de oostelijke van de be..

Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-7, officierswoning met schuur en garage

Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem
Inleiding Gebouw 1-7 c.a. ligt vrijstaand in een bosachtige omgeving, globaal tussen de nummers 1-6, 1-9 en 1-12, aan een gebogen en geknik..

Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-11, legeringsbarak

Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem
Inleiding Gebouw 1-11 ligt vrijstaand tegen een bosachtige achtergrond, globaal tussen nummer 1-10, 1-12 en 1-17, aan de oostzijde van de o..

Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw G-6, bluswaterbunker

Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem
Inleiding Onderdeel G-6 ligt vrij aan de westzijde van de oostelijke van de twee noord-zuid lopende wegen op Klein-Heidekamp, tussen 1-24 e..

Vliegbasis Deelen/Klein-Heidekamp: Gebouw 1-21, garage

Deelen/Klein-Heidekamp
Arnhem
Inleiding Gebouw 1-21 ligt vrijstaand in bebost gebied aan de westzijde van de westelijke van de beide noord-zuid lopende wegen op Klein-H..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenhuis met alleen begane grond met schilddak en links een puntgevel in Arnhem