Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Presickhaeffs Huys in Arnhem

Woonhuis

Kerkstraat 19
6811DL Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Presickhaeffs Huys

"Presickhaeffs Huys". In oorsprong 14e eeuws huis op T-vormige plattegrond, drie trapgevels (XV en midden XVI) met tandlijstjes, muizetandfriezen en ontlastingsbogen. Noordgevel met kruiskozijn (XVI), andere vensters met schuiframen. Rechts naast het huis een klassicistisch poortje, ca. 1640. Inwendig balkenzolders, ten dele met korbelen en sleutelstukken. Eenvoudige Lod. XV-schouw. Trap XVII. Gerestaureerd 1956-1959. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8341
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Presickhaeffs Huys
Presickhaeffs Huys.jpg
Locatie Arnhem
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 55′ OL
Bouw gereed 1354
Verbouwing 1956 - 1959
Monumentnummer 8341
Detailkaart
Presickhaeffs Huys (Arnhem)
Presickhaeffs Huys
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Presickhaeffs Huys is een middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is. Mede door de vele verwoestingen die in het centrum van Arnhem zijn aangericht tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog, is dit een van de weinige middeleeuwse huizen in Arnhem. Het huis staat aan de Kerkstraat, nabij de Sint-Eusebiuskerk en had een eigen hofje. Voorheen liep het huis door tot aan de achterliggende Koningstraat. Het pand is een rijksmonument.

Het huis was in de 16e eeuw lange tijd bewoond door burgemeesters van de stad, van het geslacht Van Prisickhave. Daarna werd de woning onder andere nog gebruikt als horecagelegenheid en werd het vanaf 1920 bezit van verschillende banken. Van 1956 tot en met 1959 wordt het gebouw gerenoveerd, maar raakt desondanks in de jaren erna in verval. De Algemene Bank Nederland, die het gebouw in 1982 in bezit had, verkocht het pand voor 1 gulden aan de gemeente Arnhem. Hiermee kwam het juridisch eigendom in handen van de gemeente, maar het economisch eigendom bij de Stichting Sint Peters Gasthuis. In 1995 werd het pand verkocht aan particulieren en zetelt tegenwoordig een kantoor in het pand.

Het Presickhaeffs Huys is een T-vormig pand met aan drie zijden een trapgevel. Naast het huis staat een poort uit circa 1650 met daarachter de laatste stadspomp van Arnhem.


Monumenten in de buurt van Presickhaeffs Huys in Arnhem

Voormalig distributiegebouw van een textielfabrikant(?), thans in gebruik als kantoorgebouw

Kerkstraat 23
Arnhem
Inleiding Voormalig DISTRIBUTIEGEBOUW van een textielfabrikant(?), thans in gebruik als kantoorgebouw, ca. 1920-1925 gebouwd in een zakelij..

R.C. Vrouwenhuis

Kerkstraat 9
Arnhem
R.C. Vrouwenhuis, gesticht in de 16e eeuw door Derck Bouwmeester. Aan de Kerkstraat eenvoudige lijstgevel XIX c. Noordvleugel van het hofje ..

Van Ranzow's Bank

Koningstraat 40
Arnhem
Inleiding Het gebouw van de voormalige VAN RANZOW'S BANK is gesitueerd op de noordwestelijke hoek van de Koningstraat en de Broerenstraat i..

Synagoge

Pastoorstraat 17A
Arnhem
Inleiding Synagoge. Gebouwd in 1853 door stadsbouwmeester H.J. Heuvelink. Bakstenen gebouw in eclectische stijl met rondboogvensters en vee..

Huis met gevel opgetrokken uit 16e-eeuwse moppen onder rechte lijst

Kerkstraat 11
Arnhem
Huis met gevel opgetrokken uit 16e eeuwse moppen onder rechte lijst. Deuromlijsting XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (25)

Alle 25 foto's weergeven