Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Luthers Hofje in Arnhem

Gebouw

Luthers Hofje 2
6822BW Arnhem
Gelderland


Beschrijving van Luthers Hofje

Lutherse Hofje. Blijkens de stichtingssteen in 1860 gebouwd complex van bejaardenwoningen zonder verdieping met pannen schilddaken en vensters met luiken en zesruitsschuiframen. De toegang wordt geflankeerd door twee paviljoens met aan voor- en achterzijde frontons. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8325
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Luthers Hofje
Luthers Hofje
Luthers Hofje
Basisgegevens
Locatie Klarendal, Arnhem
Gesticht in 1860
Gesticht door Lutherse gemeente
Huizen 13
Architect Traanboer en Beijer
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8325

Het Luthers Hofje is een hofje in de Nederlandse stad Arnhem. Het hofje is gelegen in de wijk Klarendal, net ten noorden van de spoorlijn Arnhem - Leeuwarden, op gronden die waren aangekocht van het burgerweeshuis. Het hofje is waarschijnlijk gesticht in 1860 (datering stichtingssteen) door de Evangelisch-Lutherse Kerk als bejaardenwoningen. Aanvankelijk had het hofje 22 woningen, maar dat is teruggebracht naar 13 adressen. Het geld voor de financiering van de woningen kwam beschikbaar doordat eigendom van de kerk nabij de Rijnpoort werd onteigend. De huizen zijn in samenspraak met de stadsarchitect Hendrik Jan Heuvelink ontworpen door de heren Traanboer en Beijer.


Monumenten in de buurt van Luthers Hofje in Arnhem

Evangelisch-Lutherse Kerk

Spoorwegstraat 8
Arnhem
Inleiding De EVANGELISCH LUTHERSE KERK is een bakstenen neogotische zaalkerk met halfrond gesloten absis en slanke toren met ingesnoerde na..

Spoorbrug

Apeldoornseweg 18
Arnhem
Inleiding SPOORBRUG met drie doorgangen in de spoordijk, gelegen ten noorden van het centrum even buiten de singelstructuur, "Apeldoornse P..

Herenhuis met hek

Apeldoornseweg 20
Arnhem
Inleiding HERENHUIS met HEK uit ca. 1890 in eclectische neorenaissance. Enkele oorspronkelijke elementen zijn verwijderd, zoals de zonwerin..

Herenhuis met hek uit 1889 in eclectische neorenaissance

Apeldoornseweg 22
Arnhem
Inleiding HERENHUIS met HEK uit 1889 in eclectische neorenaissance. De oorspronkelijke Louvre-luiken in de eerste bouwlaag en de vaste Louv..

Herenhuis met hek uit 1886 in de stijl van de hollandse neorenaissance

Apeldoornseweg 32
Arnhem
Inleiding HERENHUIS met HEK uit 1886 in de stijl van de Hollandse neorenaissance. Het pand bevindt zich even ten noorden van het stadscent..

Kaart & Routeplanner