Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Agnietenkapel in Arnhem

Kerkelijk Gebouw

Gasthuisstraat 1
6811DZ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: verscheidene bouwjaren


Beschrijving van Agnietenkapel

Waals Hervormde kerk (v.m. Agnietenkapel). Zaalkerk met 3/8 koorsluiting, tongewelf (XV B). Was oorspronkelijk een dubbelkerk met galerij. Moderne westgevel van restauratie na oorlogsschade (1950-1952). Eiken kansel en makelaar (XVII a, afkomstig uit kerk Susteren), en twee zerken (XVI en XVII). Rouwborden (XVII-XVIII) en twee kroontjes (XVII). Eenklaviers orgel, in 1777 gemaakt voor de Waalse kerk te Nijmegen door C.L. Konig. In 1958 overgeplaatst naar Arnhem en in 1988 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Waalse Kerk in Arnhem, oostzijde

De Waalse Kerk Arnhem, of Agnietenkapel, is een kerk uit het begin van de 15e eeuw en het enige overblijfsel van het Agnietenklooster, het nonnenklooster van de franciscaanse zusterorde van de heilige Agnes. Het gebouw is in gotische stijl en is een Rijksmonument.

In 1636 stierf het klooster uit en werden de gebouwen bij het St. Catharina Gasthuis gevoegd. Sinds 1751 is de kerk in gebruik van de Waals-Hervormde Gemeente. In 1860 kocht de Waals-Hervormde Gemeente het gebouw en vond er een verbouwing plaats onder leiding van architect Lucas Hermanus Eberson, waarbij onder meer de tussenverdieping verdween.

De kerk raakte ernstig beschadigd in september 1944 tijdens een bombardement in de Slag om Arnhem. Het gebouw werd gerestaureerd in 1950-1952 en kreeg daarbij een nieuwe voorgevel in traditionalistische stijl.


Monumenten in de buurt van Agnietenkapel in Arnhem

Singelhuis

Nieuwstad 70
Arnhem
Markeert met Nieuwstad 59 op monumentale wijze de hoeken van de Nieuwstad met de Velperbinnensingel. Singelhuis uit ca. 1830 met mezzanino, ..

Van Ranzow's Bank

Koningstraat 40
Arnhem
Inleiding Het gebouw van de voormalige VAN RANZOW'S BANK is gesitueerd op de noordwestelijke hoek van de Koningstraat en de Broerenstraat i..

Duivelshuis

Koningstraat 38
Arnhem
Gemeentehuis ("Duivelshuis"). Renaissancegevel met pilasters en kruisvensters en gebeeldhouwde koppen. Aan de zuidzijde een arkeltoren op dr..

Sint-Walburgisbasiliek

St. Walburgisplein 1
Arnhem
St. Walburgiskerk (Rooms-Katholiek). 14e eeuwse kapittelkerk, thans parochiekerk. In oorsprong rechthoekige plattegrond; aanbouw van kapelle..

velperbinnensingel

velperbinnensingel 7
arnhem
BEELD PLUTO Standplaats: tussen de Eusebiusbinnen- en Eusebiusbuitensingel, ten oosten van de Lauwersgracht, ter hoogte van de stadsschouwbu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven