Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met gevel met boven de kroonlijst in het hoge zadeldak een dakvenster met fronton en gebosseerde vleugelstukken. Inwendig gesneden trapleuning, Lod. XV in Arnhem

Woonhuis

Bakkerstraat 5
6811EG Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis met gevel met boven de kroonlijst in het hoge zadeldak een dakvenster met fronton en gebosseerde vleugelstukken. Inwendig gesneden trapleuning, Lod. XV

Huis met gevel met boven de kroonlijst in het hoge zadeldak een dakvenster met fronton en gebosseerde vleugelstukken (XIX B). Inwendig gesneden trapleuning, Lod. XV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Huis met gevel met boven de kroonlijst in het hoge zadeldak een dakvenster met fronton en gebosseerde vleugelstukken. Inwendig gesneden trapleuning, Lod. XV in Arnhem

Laat-gotisch woonhuis met een der lange zijden aan de straat, de korte zijden met trapgevels waarop ezelsrugafdekking. Achterhuis (ca. 1600) met mooie ..

Bakkerstraat 4
Arnhem
Laat-gotisch woonhuis (midden XVI) met een der lange zijden aan de straat, de korte zijden met trapgevels waarop ezelsrugafdekking. Achterhu..

Voormalig bankgebouw, thans winkel

Bakkerstraat 75
Arnhem
Inleiding Voormalig BANKGEBOUW, thans winkel, gebouwd ca. 1880 in eclectische stijl met neorenaissance-invloeden, gelegen in de westelijke ..

Winkelwoning

Bakkerstraat 7
Arnhem
Inleiding WINKELWONING uit 1902 in Art Nouveau-stijl. Het winkelpand met de bovenwoning is gesitueerd in de aaneengesloten oostelijke gevel..

Winkel met bovenwoning

Bakkerstraat 9
Arnhem
Inleiding: WINKEL met BOVENWONING uit ca. 1870-1880 in eclectische stijl, gelegen in de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Bakkerst..

Winkel

Vijzelstraat 11
Arnhem
Inleiding WINKEL uit ca. 1900-1910 in Art Nouveau-stijl, gelegen op de noordwestelijke hoek van de Vijzelstraat en de Mariënburgstraat in ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)