Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koepelkerk in Arkel

Kerkelijk Gebouw

Kerkeind 29
4241XC Arkel (gemeente Giessenlanden)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1855


Beschrijving van Koepelkerk

Ned.Herv.KERK. Achtkantig bakstenen gebouw, waarvan de hoge plint onder de spitsbogige vensters en de hoekpilasters in pleister gebosseerd zijn. S-vormig gewelfd koepeldak, bekroond met achtkantig klokketorentje van twee verdiepingen met koepel. In de noordgevel een rond venster, waaronder de ingang met omlijsting en deuren in neo-gotische stijl. Links naast de ingang een steen met opschrift en jaartal: 1855. Klokkenstoel met klok van Bakker en Pootman, 1837, diam. 42,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8282
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koepelkerk
Overzicht van de Koepelkerk
Overzicht van de Koepelkerk
Plaats Arkel
Denominatie Nederlands Hervormd
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 60′ OL
Gebouwd in 1855
Restauratie(s) 1921 en 1999
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8282
Detailkaart
Koepelkerk (Arkel) (Zuid-Holland)
Koepelkerk (Arkel)
Lijst van rijksmonumenten in Arkel
Portaal:  Christendom

De Koepelkerk of Nederlands Hervormde kerk is een kerkgebouw aan het Kerkeind in de Zuid-Hollandse plaats Arkel. Een eerste kerkgebouw op deze plek zou hier in 641 door Swibertus gebouwd moeten zijn, tot op heden is dit niet met zekerheid vast te stellen. Het gebouw is op 7 mei 1968 als rijksmonument ingeschreven in het Monumentenregister. Het gebouw is een octagonale bakstenen centraalbouw.

Geschiedenis

Mogelijk stond er in 641 al een kapel op de plek van de Koepelkerk. Deze kapel zou door Swibertus, een medewerker van Willibrord, gebouwd zijn. Dit is iets wat niet met zekerheid vast is te stellen. Bekend is dat in 1267 er een kerk stond die tijdens de kerstnachtdienst in brand werd gestoken om Jan van Arkel het leven te ontnemen. In de 17e eeuw stond er een kruiskerk op de plek van de koepelkerk. In deze kerk lagen verschillende Van Arkels begraven. Deze kruiskerk is rond 1670, op het koor na, afgebrand. Na de brand werd het koor in gebruik genomen als kerk. In 1845 werd deze kerk wegens bouwvalligheid buiten dienst genomen. In 1855 werd het afgebroken, nog dat jaar werd de eerste steen gelegd. Het volgende jaar werd de nieuwe kerk al in gebruik genomen. Deze kerk werd in 1921 door brand, naar aanleiding van restauratiewerkzaamheden, getroffen. Dankzij een gift kon herbouw bekostigd worden.

In 1905 werd er een orgel in de kerk geplaatst, welke in latere jaren werd vervangen.

In de jaren 90 werd de kerk opnieuw gerestaureerd, ditmaal met behulp van onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rijksgebouwendienst.

Exterieur

Boven op het S-vormige dak een achtkantige klokkentoren. In de toren een klokkenstoel met klok van Bakker en Pootman uit 1837. De klok heeft een diameter van 42,5 cm.


Monumenten in de buurt van Koepelkerk in Arkel

Deftig herenhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak tussen puntgevels

Kerkeind 26
Arkel (Gemeente Giessenlanden)
Deftig HERENHUIS van parterre en verdieping met hoog zadeldak tussen puntgevels. XIXa. Ingang met gesneden deuren, trumeau, eenvoudig bove..

Boerderij met woongedeelte onder rieten zadeldak evenwijdig aan de weg

Kerkeind 24
Arkel (Gemeente Giessenlanden)
BOERDERIJ, midden 19e eeuw, met woongedeelte onder rieten zadeldak evenwijdig aan de weg. Loodrecht hierop gebouwde stal onder rieten wolfd..

Boerderij onder omlopend rieten schilddak

Kerkeind 20
Arkel (Gemeente Giessenlanden)
BOERDERIJ, eerste helft 19e eeuw onder omlopend rieten schilddak. In de voorgevel vensters met zesruitsschuiframen. In het bovenlicht van ..

Suikerfabriek met bijbehorende ketelhuis

Arkelsedijk 46
Gorinchem
Inleiding SUIKERFABRIEK met bijbehorend KETELHUIS gebouwd in 1871 in een eenvoudige Ambachtelijk-traditionele stijl met utilitaire gebouwen..

Eenvoudig, gaaf bewaard woonhuisje aan de dijk met lijstgevel

Schoolstraat 18
Arkel (Gemeente Giessenlanden)
Eenvoudig, gaaf bewaard WOONHUISJE aan de dijk (XIXb) met lijstgevel, deur met bovenlicht en vensters met zesruitsschuiframen. Rechts langw..

Kaart & Routeplanner