Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wymarse Molen in Arcen

Molen

Schans 20 a
5944AG Arcen (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1677/1990


Beschrijving van Wymarse Molen

Ruine van de oude watermolen, van belang uit oogpunt van volkskundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8268
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wymarse Molen
Wymarse Molen
Wymarse Molen
Basisgegevens
Plaats Arcen
Waterloop Lingsforterbeek
Bouwjaar 1677 / 1990
Type Watermolen
Kenmerken bovenslagmolen, onderslagmolen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
Arcen - Wijmarse Molen - waterrad met sneeuw.jpg
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Wymarse Molen of Kasteelmolen is een watermolen op de Lingsforterbeek in Arcen in de Nederlandse gemeente Venlo. De molen behoorde tot de bezittingen van het kasteel Arcen en stond ten zuiden van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens het beleg van Venlo in 1646 werd verwoest. De huidige molen werd gesticht in 1677.

In 1856 had de molen twee onderslagraderen: een voor de oliemolen en een voor de korenmolen die in het gebouw gevestigd waren. In 1881/2 werd de molen verbouwd, waarbij een onderslagrad en een bovenslagrad werden aangebracht, die samen een stalen koningspil aandreven.

In 1944 werd de Wymarse Molen zwaar beschadigd. De restanten raakten steeds verder in verval totdat in 1978 de Stichting Het Limburgs Landschap eigenaar werd van het kasteel, de kasteeltuinen en de molen. Ook werd de Stichting Behoud Watermolen Arcen opgericht. Er werden plannen voor restauratie gemaakt en nadat het kasteel en de kasteeltuinen waren opgeknapt, is in 1990 ook de watermolen gerestaureerd.

Eigenaar van de Wymarse Molen is de Stichting Het Limburgs Landschap. In de molen bevindt zich de graanbranderij "De IJsvogel". De molen en de branderij zijn van april t/m oktober tegen betaling te bezoeken.


Monumenten in de buurt van Wymarse Molen in Arcen

Kasteel Arcen: koetshuis

Lingsforterweg 26
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 5: KOETSHUIS behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen. Tegenover het poortgebouw op de voorburcht staat een ..

Kasteel Arcen: boogbrug

Lingsforterweg 26
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 7: BOOGBRUG behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen. Tussen het eerste en tweede eiland gelegen bakstenen b..

Kasteel Arcen: historische tuin- en parkaanleg

Lingsforterweg 26
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen. Van belang is met name de 17de-..

Kasteel Arcen: toegangsbrug en kademuren buitengracht

Lingsforterweg 26
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSBRUG EN KADEMUREN BUITENGRACHT behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen. 3A:Over de buitengracht l..

Kasteel Arcen: toegangsbrug en kademuren binnengracht

Lingsforterweg 26
Arcen (Gemeente Venlo)
Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSBRUG EN KADEMUREN BINNENGRACHT behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen. 6A: Over de binnengracht ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)