Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mauritiuskerk in Appingedam

Kerkelijk Gebouw

Marsumerweg 12
9901TP Appingedam
Groningen

Bouwjaar: ca. 1306 1949-'51 (rest.) 1306 ca. 1306 1949-'51 (rest.)


Beschrijving van Mauritiuskerk

Herv.Kerk en toren. Vermoedelijk nog uit de 12e eeuw daterend eenbeukig kerkje met even inspringend halfrond gesloten koor; het muurwerk versierd door spaarveld, bekroond door tandlijsten, het dak aan de noord- en oostzijde belegd met holle-bolle pannen. Kerk hersteld van oorlogsschade. Gelijktijdig met de kerk ontstane ongelede toren door zadeldak gedekt. De kerk bevat een eenvoudige preekstoel met klankbord, 1792. Eenvoudige koorafsluiting. Banken met bollen op de eindschotten, waarschijnlijk uit 1788. Zerk 1653. Klokkenstoel met klok van J. en A. Simon en P. Joly, 1620, diam. 92,1 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mauritiuskerk
Marsumerkerk3.JPG
Plaats Marsum
Gebouwd in 12e eeuw, mogelijk begin 14e eeuw
Monumentnummer  8252
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Afbeeldingen
Interieur met preekstoel en koorhek
Interieur met preekstoel en koorhek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mauritiuskerk in Marsum (gemeente Appingedam), eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken, is een van de fraaiste middeleeuwse kerken in de Nederlandse provincie Groningen.

Geschiedenis

Zuidoostgevel

Men veronderstelt dat de Marsumer kerk dateert uit de 12e eeuw en daarmee behoort tot de oudste bakstenen kerken in de provincie. Na dendrochronologisch onderzoek naar de dakconstructie acht de Stichting Oude Groninger Kerken het echter niet onaannemelijk dat de kerk gebouwd is aan het begin van de 14e eeuw. Het jaartal 1306 werd gesuggereerd, maar het is ook mogelijk dat toen de kap is vernieuwd.

De kerk staat op een afgegraven wierde. Het grotendeels nog gave romaanse kerkgebouw is vrijwel het enige restant van het kerkdorp Marsum, dat bij het Beleg van Delfzijl (1813-1814) in de Franse tijd bijna compleet werd verwoest. Het is een kleine eenbeukige zaalkerk met een inspringend halfrond koor en een zadeldaktoren waarvan de verdieping naar het schip is toegekeerd. Deze verdieping werd vroeger mogelijk gebruikt als kapel. Laag in de noord- en zuidwand bevinden zich smalle vensters (hagioscopen). Op de apsis liggen nog de oorspronkelijke monniken en nonnen (holle en bolle dakpannen). Het balkenplafond is niet uit de middeleeuwen, maar uit het einde van de 18e eeuw, evenals de preekstoel.

Op de torenklok is een afbeelding van de heilige Mauritius gegraveerd, met de tekst:

s.mauritius ben ick geheten marsum heeft mi laten geten ao 1620, joannes symon & anthonius filius & petrus joly galli me fecerunt

De genoemde drie klokkengieters Symon (vader en zoon) en Joly hebben veel meer kerken in Groningen, Friesland en Oost-Friesland van klokken voorzien, bijvoorbeeld die van het naburige Holwierde, ook in 1620.

Het kerkorgel is in 1999 gebouwd door de orgelbouwer Winold van der Putten te Finsterwolde. Het is een replica van een middeleeuws instrument, het Theophilusorgel, genoemd naar de Benedictijner monnik Theophilus Presbyter (vermoedelijk het pseudoniem van Roger van Helmarshausen, 1070-1125). Het ontwerp van het orgel is gebaseerd op beschrijvingen in middeleeuwse teksten van onder meer Theophilus, en op een afbeelding in het Rutland Psalter (± 1260). Ook op basis van geschriften van Theophilus werd in 2006 door de klokkengieter Simon Laudy in het koor van het kerkje een carillon van veertien bronzen klokken geplaatst.

De kerk wordt nog gebruikt voor kerkdiensten van de Protestantse Kerk in Nederland. Daarnaast fungeert het gebouw als repetitieruimte van het ensemble Super Librum voor oude muziek.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Mauritiuskerk in Appingedam

Wierde

Marsumerweg
Marsum (Gemeente Appingedam)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Wierde

Marsumerweg
Marsum (Gemeente Appingedam)
Wierde. Datering: begin jaartelling/Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage D)

Wierde

Marsum
Marsum (Gemeente Appingedam)
Wierde Datering: begin jaartelling/Middeleeuwen.

Perceel grond dat deel uitmaakt van het beschermde oudheidkundige aardewerk

aan de Wierdenweg tussen de volkstuinen Wierdenweg aan de Wierdenweg tussen de volkstuinen
Biessum (Gemeente Delfzijl)
Een perceel grond, deel uitmakend van de als oudheidkundig aardwerk tot beschermd monument aangewezen.

Terrein met twee wierden

t.o. Ossenweg 23 Ossenweg 23 t.o. Ossenweg 23
Biessum (Gemeente Delfzijl)
Terrein waarin twee wierden. Datering: omstreeks begin jaartelling. Gebleken is echter dat men in het register bij 4 percelen abusievelijk n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)