Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk van de H. Lambertus in Alphen

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 5
6626AJ Alphen (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 1930
Architect: H.W. Valk


Beschrijving van R.K. Kerk van de H. Lambertus

R.K. Kerk van de H. Lambertus. Bij de bouw van een nieuwe KERK in 1930 door de architect Valk bleven van de middeleeuwse dorpskerk bewaard: de laat-gotische koorsluiting en de noordelijke zijbeuk. Onder het schip zijn overgebleven en na het aanbrengen van een betonvloer zichtbaar gemaakt de overblijfselen van een wellicht 10e-eeuwse voorromaanse basiliek met crypt. De westgevel van de basiliek is bewaard tegen de latere toren. De kerk bezit een rijk gesneden barokaltaar met zuilenstellingen en beelden, begin 18e eeuw. Voorts een Lodewijk XV-preekstoel, twee houten beelden, Willibrordus en Lambertus, 18e eeuw; twee rococo-opzetstukken en biechtstoelen, orgelkas, XIXa. Eenklaviers orgel, in 1894 gemaakt door de Gebr. Gradussen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8197
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerk van de H. Lambertus in Alphen

Toren H. Lambertuskerk

Kerkstraat 5
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
TOREN. Romaans tufstenen bouwwerk met gekoppelde galmgaten en latere bovenbouw in baksteen, gedekt met een korte, pyramidevormige spits. In..

Hervormde kerk

Schoolstraat 3
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
De Hervormde KERK is een eenvoudig zaalgebouw uit het midden van de 19e eeuw met spitsboogvensters en een houten dakruiter. In de kerk een ..

Dijkmagazijn

Kerkdijk 5
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding Aan de Kerkdijk gelegen bakstenen voormalig DIJKMAGAZIJN in Waterstaatsstijl onder pannen zadeldak uit het derde kwart van de 19d..

Gepleisterd dijkboerderijtje

Molendijk 12
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
Gepleisterd DIJKBOERDERIJTJE, 18e eeuw, onder rieten wolfdak. Opkamer met venster, waarin 12-ruitsschuiframen, voorzien van luiken.

Tot Voordeel en Genoegen

Molendijk 15a
Alphen (Gemeente West Maas en Waal)
Gesloten standerdmolen uit 1978. KORENMOLEN.

Kaart & Routeplanner