Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Appeltern in Appeltern

Kasteel Buitenplaats

Maasdijk 6
6629KB Appeltern (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 17e-19e eeuw


Beschrijving van Huis Appeltern

Huis Appeltern. Ten oosten van het dorp Appeltern aan de Maasdijk op het terrein van het middeleeuwse Huis Appeltern een HERENHUIS met verdieping en omlopend schilddak, van karakter begin 19e eeuw. In het ten dele gepleisterde gebouw vensters met schuiframen, in de zuidgevel, drie gevelstenen: 1686 (gepolychromeerd), 1786, met alliantiewapen en een wapensteen zonder jaartal. Te weerszijden van het voorplein twee bouwhuizen, 18e eeuw, met pannen schilddaken. Rond het omgrachte kasteelterrein een wal met eiken beplant. Toegangshek met natuurstenen hekpijlers, eind 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8193
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Appeltern in Appeltern

Stoomgemaal De Tuut, machinehuis

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Het in schoon metselwerk opgetrokken MACHINEHUIS zonder verdieping onder met grijze pannen gedekt zadeldak met op de nok twee houten rooster..

Stoomgemaal De Tuut, ketelhuis

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Ten zuidoosten van het machinehuis en ten opzichte daarvan terugspringend het in schoon metselwerk opgetrokken KETELHUIS zonder verdieping o..

Stoomgemaal De Tuut, kolenloods

De Tuut 1
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Ten zuidoosten van het ketelhuis de houten KOLENLOODS onder met grijze pannen gedekt schilddak, gedragen door vijf gebinten, die zijn voorzi..

Stoomgemaal De Tuut, machinistenwoning

De Tuut 2
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
Twee deels in schoon metselwerk opgetrokken, deels gepleisterde, tegen de dijk aangebouwde MACHINISTENWONINGEN zonder verdieping aan de voor..

Stoomgemaal De Tuut, gemetselde sluizen noord en zuid

De Tuut 2
Appeltern (Gemeente West Maas en Waal)
In de oude Maasdijk tussen de tot aanvoerkolk uitlopende Nieuwe Wetering en de afvoerkolk twee gemetselde SLUIZEN, waarvan de zuidelijke geh..

Kaart & Routeplanner