Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde kerk in Beekbergen

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 35
7361AR Beekbergen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 15e en 16e eeuw


Beschrijving van Nederlands Hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Driebeukige, pseudobasilicale dorpskerk, ten dele met tufsteen bekleed en ontstaan door de 15e eeuwse verbouwing van een waarschijnlijk eenbeukige, vroeggotische kerk. Driezijdig gesloten, eenbeukig koor, begin 16e eeuw. De kerk heeft pijlers en kruisribgewelven, die opgaan van gebeeldhouwde kraagstenen. Over het koor een netgewelf. Gerestaureerd 1904-'06. Preekstoel, einde 18e eeuw, met gesneden voluutversieringen op de hoeken van de kuip. Drie koperen kaarsenkronen, 1777. Muurschildering in de eerste travee van het koor aan de noordwand. 15e eeuw. Op het netgewelf van het koor een decoratieve, laat-gotische beschildering. Enkele grafzerken, 17e eeuw. AKTE VAN RECTIFICATIE. Ter uitvoering van artikel 10 lid 3 van de Monumentenwet werd op 17 juli 1973 overgeschreven door de Bewaarder van de Hypotheken en het Kadaster te Arnhem in deel 4005/111 het monumentenregister voor de Gemeente Apeldoorn. In dit register dienen een aantal correctie's te worden aangebracht, te weten als volgt: 2e. Betreft perceel Dorpsstraat ongd. te Beekbergen (Ned. Herv. Kerk). In de kolom omschrijving van het monument dient "voor gerestaureerd 1904-'06" in "midden 19e eeuw" thans respectievelijk gelezen te worden: "Gerestaureerd 1904, 1906, 1968 en 1969 en in 1843". Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1780 gemaakt door J. Schilling en door Willem V aan de Dorpskerk van Apeldoorn geschonken. In 1820 overgeplaatst naar Beekbergen. In 1828 door C.F.A. Naber uitgebreid met een tweede klavier. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8177
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde Kerk (Beekbergen)
Toren NH kerk Beekbergen.jpg
Plaats Beekbergen
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 58′ OL
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentnummer  8176, 8177
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen, baksteen
Interieur
Orgel 1779, Johan Schilling
Portaal:  Christendom

De hervormde kerk van Beekbergen is een Nederlands-hervormde dorpskerk.

Het huidige kerkgebouw werd in de 15e eeuw gebouwd als vervanging van een oudere kerk uit de elfde eeuw. Het oorspronkelijke bouwmateriaal, tufsteen uit de Eifel, werd hierbij hergebruikt. Het koor werd in het begin van de zestiende eeuw toegevoegd. Het onderste deel van de toren dateert uit de dertiende eeuw. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd de toren verhoogd met een bakstenen gedeelte. De huidige spits werd geplaatst in 1867.

De kerk heeft een orgel uit 1779, dat is ontworpen door Johan Gustav Schilling. Het orgel stond oorspronkelijk in de Oude Kerk in Apeldoorn. Toen die kerk in 1842 werd gesloopt, werd het orgel aan de Beekbergse kerk geschonken.


Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde kerk in Beekbergen

Pastorie behorende bij de naastgelegen Nederlandse Hervormde Kerk

Dorpstraat 33
Beekbergen (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding PASTORIE behorende bij de naastgelegen Nederlandse Hervormde Kerk (HH Fabianus en Sebastianus) aan de Dorpsstraat te Beekbergen. ..

Toren

Dorpstraat 35Ongd
Beekbergen (Gemeente Apeldoorn)
Toren. Bakstenen bouwwerk, beneden met tuf bekleed, vermoedelijk nog 13e eeuws. Romaniserende versiering met lisenen en boogfriezen. Korte,..

Voormalig brandspuithuisje gelegen aan de Arnhemseweg

Arnhemseweg 504
Beekbergen (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding Voormalig BRANDSPUITHUISJE gelegen aan de Arnhemseweg te Beekbergen. Het huisje is vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de..

Transformatorhuisje type A3R

Arnhemseweg 504
Beekbergen (Gemeente Apeldoorn)
Inleiding TRANSFORMATORHUISJE gelegen aan de Arnhemseweg te Beekbergen, vlak naast een voormalig brandspuithuisje. Het huisje is vermoedeli..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Beekbergen (Gemeente Apeldoorn)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner