Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marialust of De Vlijt in Apeldoorn

Kasteel Buitenplaats

Verzetsstrijderspark 10
7316CM Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1825-'26


Beschrijving van Marialust of De Vlijt

"Marialust". Door een landschappelijk park omgeven herenhuis met verdieping, 1825-1826. De voorgevel heeft een portiek met Toscaanse zuilen en bordes; tegen de rechter zijgevel een uitgebouwde portiek met zuilen, balconhek en bordes. Het omlopende schilddak heeft getoogde dakkapellen en een houten klokketorentje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8168
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Marialust
Marialust in 1961

Marialust is een villa in de Apeldoornse wijk De Parken. De villa is een Rijksmonument. Vlak bij de villa ligt een koetshuis.

Geschiedenis

Aan het begin van de negentiende eeuw had Johannes Hermanus Gunning de leiding van het molenbedrijf De Vlijt in handen. De Vlijt was gelegen aan de Grift achter de huidige villa. Op 16 maart 1812 kocht hij op een veiling het domeinbezit. Vanaf die tijd beschouwde Gunning zich als eigenaar. Hij was tevens burgemeester van Apeldoorn. Op 23 november 1813 werd hij bij Het Loo door Franse soldaten gevangengenomen en naar Parijs overgebracht. Pas op 29 mei 1814 keerde hij terug naar Apeldoorn. Tien jaar later verkocht Gunning De Vlijt. Zijn bezittingen omvatten onder andere een complete papierfabriek, twaalf knechtswoningen en twee herenhuizen. De nieuwe eigenaar was de heer Amelshof die in 1825 de villa Marialust liet bouwen. In 1844 werd er een koetshuis bij gebouwd.

Na jarenlang in particulier bezit te zijn geweest, kocht de gemeente Apeldoorn in 1930 de villa met koetshuis en bijbehorende gronden. Dit geschiedde met het oog op ruimtegebrek in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Tot 1936 bleef de villa echter leegstaan, waarna het pand werd verhuurd. In 1939 werd de luchtbescherming erin ondergebracht. Na in de oorlog door de bezetters te zijn opgeëist, werd het pand van 1947 tot 1969 verhuurd aan een chemisch bedrijf. Vanaf 1969 stond de villa 8 jaar leeg. Na een grondige restauratie werd Marialust in 1977 in gebruik genomen door historisch museum Moerman.

Per 1 mei 1993 zijn de villa en het koetshuis verkocht en weer in particulier bezit. Sinds september van dat jaar is Stichting Parksociëteit Marialust in het pand gevestigd. De sociëteit gebruikt het soutterain en de parterre, de rest is verhuurd aan communicatiebureau Amazing.

Trouwlocatie

Zowel de villa als het koesthuis zijn in gebruik als trouwlocatie.

Sportpark

Het sportveld dat zich achter het Koetshuis bevindt heet Sportpark Marialust. Het veld is eigendom van rugbyvereniging RAMS.Monumenten in de buurt van Marialust of De Vlijt in Apeldoorn

Brug, Verzetsstrijderspark

Verzetsstrijderspark
Apeldoorn
Omschrijving In het park park bevindt zich een bakstenen BRUG uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, gemetseld in kruisverband en afgeslot..

Verzetsstrijderspark

Verzetsstrijderspark
Apeldoorn
Omschrijving STADSPARK, genaamd het Verzetsstrijderspark. Het park is gelegen in het noordoostelijke deel van de Parken, ten oosten van het..

Herinneringsbank, Verzetsstrijderspark

Verzetsstrijderspark
Apeldoorn
Omschrijving Nabij de brug in het park staat een rode gevlekt zandstenen HERINNERINGSBANK op een hardstenen voet. De bank is ontworpen door..

Boogbrug, Wilhelminapark

Wilhelminapark
Apeldoorn
Omschrijving De vijverpartij loopt onder de Gen. van Heutszlaan door en gaat dan verder als vijver in het Verzetsstrijderspark. Ter hoogte ..

Villa met tuinhek

Wilhelminapark 8
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met door gedecoreerd smeedijzeren HEKWERK omgeven voortuin, gelegen aan de zuidoostzijde van het Wilhelmi..

Kaart & Routeplanner