Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd in Lathum

Woonhuis

Koestraat 33
6988AA Lathum (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw


Beschrijving van Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd

Huis Latum. Adellijk huis (XV), oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd. Wapensteen (1562) en poortje, afkomstig uit het verwoeste gedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis te Lathum
Huis te Lathum
Huis te Lathum
Locatie Lathum, Nederland
Algemeen
Kasteeltype buitenplaats
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar N. Aaldering
Gebouwd in voor 1227
Gebouwd door onbekend
Monumentnummer  8148
Website huistelathum.net

Huis te Lathum is een rijksmonument, buitenplaats en landgoed bij het gelijknamige dorp Lathum in de gemeente Zevenaar, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

Mogelijk waren de heren van Lathum een jongere tak van de bannerheren van Bahr. Vroegste vermelding is Eyle van Lathum in 1227. Het kasteel wordt in 1243 genoemd als landhoeve van de graaf van Gelre. In 1672 zou Lodewijk XIV van Frankrijk in het huis hebben geslapen tijdens de Hollandse Oorlog [1]. In de 18e eeuw blijkt het kasteel vervallen en had mogelijk een functie als boerderij in die tijd. Freule van Heeckeren liet het huis restaureren, waarbij twee Gelderse gevels en een traptoren in ere werden hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een torendeel opgeblazen. Het lage gedeelte bleef gespaard, het hoge gedeelte werd afgebroken. In 2008 werd het huis op een veiling verkocht[2]. In 2009 werd in de aanloop naar de ingrijpende renovatie tevens een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd.

Literatuur

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Huis te Lathum in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 218

Monumenten in de buurt van Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd in Lathum

Nederlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouwe)

Kerkstraat 8
Lathum (Gemeente Zevenaar)
Ned.Herv.Kerk (O.L.Vrouwe). Eenbeukige, onoverwelfde gotische kerk (XV) met ouder driezijdig gesloten koor en een eenvoudige westtoren (XV) ..

Pastorie ten noorden van Hervormde Kerk

Kerkstraat 10
Lathum (Gemeente Zevenaar)
Pastorie ten noorden van Hervormde Kerk. Aardig herenhuis (XIX A) op vierkante plattegrond van begane grond met omlopend schilddak, waarin a..

gebouw

Lathumse Veerweg 5
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze oorspronkelijk tot het landgoed Biljoen behorende fraaie T-BOERDERIJ annex voormalig VEERHUIS met SCHUURTJE is gelegen nabij..

Biljoen: historische tuin- en parkaanleg

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg rondom kasteel Biljoen en op Beekhuizen date..

Biljoen: ijskelder biljoen

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 5: IJSKELDER BILJOEN. Ten zuiden van kasteel Biljoen staat een geheel in bakstenen opgetrokken IJSKELDER, vroeg 18de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd in Lathum

Foto's (3)