Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd in Lathum

Woonhuis

Koestraat 33
6988AA Lathum (gemeente Zevenaar)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw


Beschrijving van Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd

Huis Latum. Adellijk huis (XV), oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd. Wapensteen (1562) en poortje, afkomstig uit het verwoeste gedeelte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis te Lathum
Huis te Lathum (2012)
Huis te Lathum (2012)
Locatie Koestraat 33, Lathum, Gelderland
Algemeen
Stijl voormalige havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Coen Nass[1]
Huidige functie particuliere bewoning
Herbouwd in oorspronkelijk adellijk huis: XV-eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  8148
Gebeurtenissen herbouwd na WO II
Bijzonderheden op monumentendag open voor publiek

Huis te Lathum is een rijksbeschermd adellijk huis en voormalige havezate bij het gelijknamige dorp Lathum in de gemeente Zevenaar, in de Nederlandse provincie Gelderland. De oudste delen zijn vijftiende-eeuws. De wapensteen is van 1562.

Geschiedenis

Eigendom en bewoning

De laatste telg uit het geslacht Van Lathum huwt eind veertiende eeuw in tweede echt met Walraven van Baer waardoor het Huis te Lathum in het geslacht Baer komt. Mogelijk waren de heren van Lathum een jongere tak van de bannerheren van Bahr. Vroegste vermeldingen zijn Eyle van Lathum in 1227 als getuige wanneer graaf Gerard van Gelre voorrechten verleend aan de Veluwe[2] en in 1243 Wenemar van Lathum als getuige bij het heimaal op de Uchelerberg[3]. Het kasteel wordt in 1243 genoemd als landhoeve van de graaf van Gelre.[4] Het oudste archiefstuk waarin het Huis te Lathum wordt genoemd dateert van 3 februari 1355 waarin hertog Eduard van Gelre regelt dat Frederik van Baer, die het Huis te Lathum had laten platbranden de Heer van Lathum schadeloos moet stellen.[5][6]

Toen Lodewijk XIV van Frankrijk tijdens de Hollandse Oorlog in 1672 de Nederlanden was binnengevallen en Arnhem en Doesburg belegerd had, overlegde hij op Huis Lathum met de magistraat van Arnhem over overgave.

Bouwgeschiedenis

In de 18e eeuw blijkt het kasteel vervallen en had mogelijk een functie als boerderij in die tijd. Freule van Heeckeren liet het huis restaureren, waarbij twee Gelderse gevels en een traptoren in ere werden hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een torendeel opgeblazen. Het lage gedeelte bleef gespaard, het hoge gedeelte werd afgebroken.

Huidige situatie

1 juli 2008 werd het huis met 2,5 ha op een openbare executieveiling verkocht voor 910.000 euro[7][8]. 19 augustus 2008 verkocht de koper het huis weer voor 1,1 miljoen aan de huidige eigenaar.[1] In 2009 werd in de aanloop naar de ingrijpende renovatie tevens een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd. Het huis is behalve op monumentendag niet voor publiek geopend. Vanaf de openbare weg is het goed te zien.

Literatuur

  • Rapport bouwhistorisch onderzoek de Wittesteen

Externe links


Monumenten in de buurt van Huis te Lathum. Adellijk huis, oorspronkelijk bestaande uit een hoge en een lage vleugel op L-vormige plattegrond, waarvan de eerste in 1945 verwoest en de laatste gerestaureerd in Lathum

Nederlands Hervormde Kerk (O.L.Vrouwe)

Kerkstraat 8
Lathum (Gemeente Zevenaar)
Ned.Herv.Kerk (O.L.Vrouwe). Eenbeukige, onoverwelfde gotische kerk (XV) met ouder driezijdig gesloten koor en een eenvoudige westtoren (XV) ..

Pastorie ten noorden van Hervormde Kerk

Kerkstraat 10
Lathum (Gemeente Zevenaar)
Pastorie ten noorden van Hervormde Kerk. Aardig herenhuis (XIX A) op vierkante plattegrond van begane grond met omlopend schilddak, waarin a..

gebouw

Lathumse Veerweg 5
Velp (Gemeente Rheden)
Inleiding Deze oorspronkelijk tot het landgoed Biljoen behorende fraaie T-BOERDERIJ annex voormalig VEERHUIS met SCHUURTJE is gelegen nabij..

Biljoen: historische tuin- en parkaanleg

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg rondom kasteel Biljoen en op Beekhuizen date..

Biljoen: ijskelder biljoen

Biljoen 1
Velp (Gemeente Rheden)
Omschrijving onderdeel 5: IJSKELDER BILJOEN. Ten zuiden van kasteel Biljoen staat een geheel in bakstenen opgetrokken IJSKELDER, vroeg 18de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)