Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St.Urbanus in Amstelveen

Kerkelijk Gebouw

Amsteldijk Zuid 144
1189VL Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1889-1891
Architect: Joseph Cuypers


Beschrijving van St.Urbanus

St.Urbanus, J.Th.J.Cuypers, 1889-1891. Driebeukige neogotische KRUISBASILIEK met vierkante kruisingstoren, gedekt door een spits met hoektorentjes. Eerste zelfstandige werk van Cuypers zoon, geinspireerd op de vroege gotiek. De zijbeuktraveeen dragen puntgeveltjes, die met zadeldakjes aansluiten tegen de muren van het middenschip. Het in verschillende kleuren baksteen uitgevoerde interieur heeft zandstenen zuilen met lijstkapitelen en op de hoeken van de kruising samengestelde pijlers met bladkapitelen. Houten tongewelven over middenschip en transept, overigens stenen kruisribgewelven. Neogotische inventaris grotendeels bewaard gebleven. Tegen de oostwand van de noorder zijbeuk een tweeklaviers orgel met vrij Pedaal van P.J. Adema uit 1893. Mechanisch torenuurwerk van A. Vos, 1891, later voorzien van elektrische opwinding. Aan de kerk zit een zonnewijzer, aangebracht op een tegeltableau in de top van de zuidgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St.Urbanus in Amstelveen

Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk'

Amsteldijk Zuid 144
Amstelveen
Inleiding TOEGANGSHEK 'VREEDENHOF' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het toegangshek i..

Pastorie, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Amsteldijk Zuid 145
Amstelveen
Inleiding PASTORIE, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel', in de periode 1889-1891 gebouwd naar het ontwerp van J..

IJzeren hek tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Amsteldijk Zuid 145
Amstelveen
Inleiding IJzeren HEK tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de..

Fort Waver-Amstel

Waverdijk 19
Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Het FORT Waver-Amstel maakt deel uit van de voormalige Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingsbouw r..

Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt

Waver 3
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt. 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar St.Urbanus in Amstelveen

Foto's (3)