Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Urbanuskerk in Amstelveen

Kerkelijk Gebouw

Noorddammerlaan 126
1187AG Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1887-1888
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Sint-Urbanuskerk

St.Urbanus. 1887-1888 door P.J.H.Cuypers. Driebeukige neogotische hallenkerk met transept en zeshoekige, op de 15e eeuwse Haagse Jacobstoren geinspireerde toren, bekroond door een hoge spits. Belangrijk werk uit Cuypers tweede periode. Tweeklaviers pneumatisch orgel in 1930 gemaakt door J. Anneessens voor de RK St. Annakerk te Breda, aangekocht in 2002 voor Bovenkerk. Klokkenstoel met klok van Pieter Hemony, 1672, diam. 131,5 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1920, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8141
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Urbanuskerk
De Sint-Urbanuskerk
De Sint-Urbanuskerk
Plaats Bovenkerk
Gebouwd in 1888
Gewijd aan Paus Urbanus II
Monumentnummer  8141
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Orgel J. Anneessens, 1930
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal:  Christendom

De Sint-Urbanuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Noorddammerlaan in Bovenkerk, in de gemeente Amstelveen in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Op zaterdagavond 15 september 2018 is de kerk door een felle uitslaande brand grotendeels verwoest.

Kerkgebouw

De Sint-Urbanus werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers. In 1875 werd met de bouw begonnen en in 1888 werd de kerk ingewijd. Het is een driebeukige neo-gotische hallenkerk met transept. De kerk heeft een ruim 65 meter hoge zeskantige toren. Cuypers koos voor dit ontwerp om de hoofdingang op de weg te kunnen laten aansluiten. De kerk zelf staat namelijk in een schuine hoek op de Noorddammerlaan, omdat het hoofdaltaar en daarmee de as van de kerk, zoals destijds gebruikelijk, op het oosten was georiënteerd. De toren vertoont gelijkenis met de toren van de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden, die enkele jaren daarvoor door Cuypers was ontworpen.

De kerk staat op de plek van een eerder kerkgebouw, bij De (Grote) Poel, aan de rand van het Amsterdamse Bos.

De kerk werd gebruikt door de Urbanusparochie, die Bovenkerk en de Amstelveense wijk Westwijk bedient. Deze parochie is in 2014 opgegaan in de RK Parochie Amstelland.

De kerktoren wordt als oriëntatiehulpmiddel gebruikt voor de visuele aanvliegroute van het vliegveld Schiphol-Oost. Het punt op de route waar de kerktoren gepasseerd wordt geldt als reporting point "BRAVO".[1]

In augustus 2010 moest het kerkgebouw worden gesloten wegens bouwkundige gebreken. Na restauratie werd de kerk in mei 2016 heropend.[2].

Orgels

In de kerk staat sinds 1930 een Adema-orgel met 18 registers. Het heeft twee ver uit elkaar staande fronten.[3] Na ruim vijftig jaar verkeerde het in zo slechte staat dat het in 1987 vervangen werd door een elektronisch orgel. Het is echter nog in de torenruimte van de kerk aanwezig.

In 2002 plaatste de orgelbouwersfirma Adema in het noordertransept van de Sint-Urbanuskerk een pijporgel met pneumatische tractuur en twee manualen dat in 1930 gebouwd was door de Belgische orgelmaker Jules Anneessens.[4] Dit orgel met 28 registers en vrij pedaal en met een beeld van de heilige Cecilia, stond oorspronkelijk in de Sint-Annakerk in Breda, die in 1997 buiten gebruik werd gesteld.

Na de kerkrestauratie die in 2016 gereed kwam, nam Adema het Anneessens-orgel onderhanden. In afwachting van herstel van de pneumatische speeltafel kreeg het een elektrisch exemplaar. Het werd verplaatst naar de torenruimte, tussen de fronten van het nog aanwezige, niet meer bespeelbare Adema-orgel. De ingebruikname met een feestelijk openingsconcert op zondag 16 september 2018 werd verijdeld door de grote brand die de kerk een dag eerder trof.[5]

Brand

Op 15 september 2018 werd de Urbanuskerk getroffen door een grote brand.[6] Alleen de toren bleef intact, het schip werd verwoest.[7]

Pastorie

Nog vóór de kerk werd, na het aantreden in 1872 van J.W. Brouwers, een pastorie gebouwd. Deze woning met torentje is gebouwd van rode baksteen met houten vakwerkbalken, in chalet-stijl, met invloed van de neogotiek. De pastorie is verbonden met de kerk. Sinds 2002 is ook de pastorie een rijksmonument.

Jan Willem Brouwers

De Urbanuskerk is aangelegd in de tijd dat de evenals Cuypers uit Zuid-Limburg afkomstige Jan Willem Brouwers (1831-1893) de pastoor was van Bovenkerk (1872-1893). Brouwers was ook schrijver, polemist en voormalig hoofdredacteur van het katholieke dagblad De Tijd en zette zich met Cuypers en J. Alberdingk Thijm in voor neogotische bouw in Nederland. De bijzondere positie van pastoor Brouwers verklaart dat dit kleine dorp een vrij grote kerk kreeg.

Brouwers ligt begraven op het kerkhof van de Urbanus.

Externe linkMonumenten in de buurt van Sint-Urbanuskerk in Amstelveen

Priestergraf

Noorddammerlaan 124
Amstelveen
Inleiding PRIESTERGRAF, bestaande uit een grafzerk met een tombe, dekplaat en staande plaat. Het betreft het graf van Jan Willem Brouwers (..

Pastorie

Noorddammerlaan 124
Amstelveen
Inleiding PASTORIE, behorend bij het complex 'Urbanuskerk te Bovenkerk', gelegen ten oosten van de St. Urbanuskerk en via een verbindingsli..

Woonblok van twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage

Amsterdamseweg 60
Amstelveen
Inleiding WOONBLOK, bestaande uit twee dubbele woonhuizen in Amsterdamse School-stijl, met elkaar verbonden door een dubbele garage. Het wo..

paaskerk

augustinuspark 1
amstelveen
Paaskerk.

Houtzaagmolen "De Dikkert"

Amsterdamseweg 104A
Amstelveen
Inleiding MOLEN MET TWEE AANGEBOUWDE SCHUREN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Dikkert' is in 1896 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven