Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Cohen in Amersfoort

Woonhuis

Zuidsingel 38
3811HC Amersfoort
Utrecht

Bouwjaar: 1780 (gevel)


Beschrijving van Huis Cohen

Huis Cohen. Statige hardstenen sobere gevel in 1780 tot stand gekomen. Kleine roedenverdeling der ramen mogelijk origineel. De iets naar voren springende middenpartij versierd en door tympanon gedekt. Op de hoeken van het dak vier hardstenen schoorstenen. Inwendig herinneren gebeeldhouwde details aan de opdrachtgever. Goed interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 8096
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Cohen
Huis Cohen aan de Zuidsingel 38 in Amersfoort anno 2013
Huis Cohen aan de Zuidsingel 38 in Amersfoort anno 2013
Locatie Amersfoort
Oorspr. functie woonhuis
Bouw gereed 1780
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 8096
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Huis Cohen (ook huis met de paarse - of blauwe - ruiten) is een monumentaal bouwwerk aan de Zuidsingel in Amersfoort.

Beschrijving en geschiedenis van het pand

Het monumentale pand aan de Zuidsingel in Amersfoort werd in 1780 gebouwd in opdracht van de Amersfoortse bankier en tabakshandelaar Benjamin Cohen. De entree bevindt zich in het middenrisaliet. Een stoep met drie treden leidt naar de brede tweedelige toegangsdeur met ter weerszijden twee - niet authentieke - lantaarns. Ter weerszijden van de lantaarns bevinden zich smalle, van een roedenverdeling voorziene, vensters. Eenzelfde patroon herhaalt zich op de beide verdiepingen. Ter weerszijden van de vensters in het midden bevinden zich ook daar smalle vensters met dezelfde roedenverdeling. Aan de linker- en rechterzijde van de brede voorgevel bevinden zich twaalf licht boogvormige vensters met een roedenverdeling, aan beide zijden twee vensters per verdieping. Het middenrisaliet wordt bekroond met een timpaan in de Lodewijk XVI-stijl. Op de hoeken van het dak staan vier schoorstenen. Aan de rechterzijde (langs de Kortegracht) is op het dak een dakkapel aangebracht. De gevel aan deze zijde is geheel witgepleisterd. De ramen van het pand hebben hun kenmerkende paarse kleur gekregen door het mangaan, dat in het glas verwerkt is en dat door de invloed van het licht een blauw/paarse verkleuring laat zien.

In 1787 heeft het pand enige tijd gediend als verblijfplaats voor stadhouder Willem V, die onder druk van de patriotten Den Haag had verlaten. Het pand werd halverwege de 19e-eeuw gekocht door de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, die een klooster van het gebouw maakten. Later zou het complex aanzienlijk vergroot worden door uitbreidingen in noordoostelijke richting langs de Zuidsingel. Ook aan de achterzijde werd het complex verder vergroot.

Het pand is sinds 1966 erkend als rijksmonument.

Afbeelding van het pand anno 1961

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis Cohen in Amersfoort

Pand met hoge neogotische gevel gedekt door uitgekraagde kroonlijst. De gevel met banden, spitsboogornamenten versierd. Rechthoekige neogotische bande ..

Zuidsingel 39
Amersfoort
Pand met hoge neogotische gevel gedekt door uitgekraagde kroonlijst. De gevel met banden, spitsboogornamenten versierd. Rechthoekige neogoti..

Pand, deel uitmakend van rij aaneengeschakelde 19e-eeuwse huizen, in bocht van de singel gelegen onder een rechte daklijst. Harmonische raamverdeling ..

Zuidsingel 36
Amersfoort
Pand, deel uitmakend van rij aaneengeschakelde 19e eeuwse huizen, in bocht van de singel gelegen onder een rechte daklijst. Harmonische raam..

Pand, deel uitmakend van rij aaneengeschakelde 19e-eeuwse huizen, in bocht van de singel gelegen onder een rechte daklijst. harmonische raamverdeling ..

Zuidsingel 35A
Amersfoort
Pand, deel uitmakend van rij aaneengeschakelde 19e eeuwse huizen, in bocht van de singel gelegen onder een rechte daklijst. harmonische raam..

Huis Tinnenburg

Muurhuizen 25
Amersfoort
Huis Tinnenburg. 15e eeuws, aan de Muurhuizenzijde bogen van de stadsmuur. Gemetselde kruisvensters, trapgevels beëindigen het zadeldak. Di..

Huis met eenvoudige gevel met rechte kroonlijst

Muurhuizen 27
Amersfoort
Huis met eenvoudige gevel met rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner