Huis met witgepleisterde gevel. Stoeppalen met kettingen in Amersfoort

Grote Spui 39
3813EZ Amersfoort

Beschrijving van Huis met witgepleisterde gevel. Stoeppalen met kettingen

Inleiding Pand oorspronkelijk gelegen aan de Grote Koppel nr. 4. Ten gevolge van de spoorverdubbeling (zogeheten plan Rail 21) afgebroken en verplaatst naar het huidige adres. Daarbij is getracht de voorgevel zo goed mogelijk te verplaatsen. Ten tijde van de verplaatsing waren de in de omschrijving genoemde stoeppalen met kettingen al verdwenen. Deze zijn na de verplaatsing gereconstrueerd. In oorsprong stonden er vier leilinden voor het huis. Na de verplaatsing zijn twee nieuwe linden aangepland. Achter de voorgevel is het huis nieuw opgetrokken. Omschrijving Gepleisterde lijstgevel van vijf travee├źn breed met centrale deurpartij. Met pannen gedekt schilddak, nok evenwijdig aan de voorgevel, centraal geplaatste dakkapel. Schuiframen met roedeverdeling. De monumentale waarden zijn uitsluitend gelegen in de voorgevel en de verschijningsvorm van de bouwmassa (twee bouwlagen met kap). Waardering De gevel en de bouwmassa zijn van algemeen belang vanwege de - cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het fenomeen van het verplaatsen van monumenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)