Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Israëlitische begraafplaats in Ambt Delden

Graf Begraafplaats

Dekkersveldweg 2
7495PS Ambt Delden (gemeente Hof van Twente)
Overijssel


Beschrijving van Israëlitische begraafplaats

Israelitische begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7548
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats in Deldeneresch
Joods begraafplaats aan de Flierveldsweg met rechts het metaheerhuisje
Joods begraafplaats aan de Flierveldsweg met rechts het metaheerhuisje
Huidige straat Flierveldsweg nabij Delden
Jaar van stichting 1874
Aantal grafstenen 37[1]
Portaal:  Jodendom

De begraafplaats van de Joodse gemeenschap van Delden is gelegen aan de Flierveldsweg[2] in Deldeneresch, in de Overijsselse gemeente Hof van Twente. Het is een rijksmonument.

Geschiedenis

De eerste Joden vestigden zich op het eind van de 17e eeuw in Delden.[3] Deze uit Duitsland afkomstige Joden vormden een kleine gemeenschap in Delden. Aanvankelijk begroeven zij hun doden op een begraafplaats achter Huize 't Eysink aan de Hengelosestraat in Delden. Na de invoering van de Wet op de lijkbezorging in 1869 voldeed deze begraafplaats niet aan de wettelijk eisen omdat een omheining ontbrak. De eigenaar van het terrein, baron Van Heeckeren van Wassenaer, was niet van plan een dergelijk omheining te plaatsen. Wel stelde hij een ander terrein in het Flier ten zuiden van Delden beschikbaar aan de joodse gemeenschap. De nieuwe begraafplaats werd omstreeks 1879 in gebruik genomen.[4] Ook het nieuwe terrein was niet omheind, maar was wel gedeeltelijk door sloten van de rest van het terrein gescheiden.[5] Op de nieuwe begraafplaats werd aan de rechterzijde van het toegangshek een metaheerhuisje gebouwd.

In 1838 was er sprake van een zelfstandige joodse gemeente in Delden. De synagoge van deze gemeente dateert uit de 18e eeuw. Halverwege de 19e eeuw bereikte de joodse gemeente in Delden haar grootste omvang en telde toen bijna zeventig leden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de joodse bevolking van Delden door de Duitsers gedeporteerd naar de vernietigingskampen en vermoord.[6]

Na de Tweede Wereldoorlog verloor de gemeente haar zelfstandigheid en werd eerst bij de joodse gemeente van Enschede en daarna bij die van Hengelo gevoegd.

De begraafplaats is sinds de jaren zeventig van 20e eeuw de erkend als rijksmonument vanwege de "oudheidkundige en volkskundige waarde".[7] De begraafplaats werd op initiatief van Alex Groenheim in 1991 gerestaureerd. Zijn naam en die van zijn broer Benny zijn aangebracht op het hek bij de begraafplaats. Beiden werden hier begraven. Benny in 1988 en Alex in 1992.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Israëlitische begraafplaats in Ambt Delden

Boerderij de Strampe

Steinwegstraat 38
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Boerderij met pannen zadeldak, 18e of begin 19e eeuw. Voorgevel met voorschot en vensters met luiken en 20- en 9-ruitsramen. Schuur onder pa..

Boerderij Spoolder

Brinkweg 15
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Boerderij onder pannen wolfdak, gedateerd boven de getoogde inrijdeur van de stal: 1872. Voorgevel met vlechtingen en vensters met luiken. E..

Boerderij met sporen van vakwerk in de achtergevel

Vossenbrink 2
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Boerderij met sporen van vakwerk in de achtergevel; in de balk de niendeur inscriptie en datering 1754. Aan de overzijde van de straat een s..

Saksische boerderij onder pannen wolfdak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een puntgevel met voorschot

Brinkweg 3
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Saksische boerderij onder pannen wolfdak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een puntgevel met voorschot. In de voorgevel vensters met luik..

St. Anne

Oude Benteloseweg 32
Delden (Gemeente Hof van Twente)
Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken hoge BOERDERIJ onder deels met riet en deels met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolf..

Kaart & Routeplanner